Linkovi

Guverner Rick Perry - protivnik predsjednika Obame na izborima 2012?


Mitt Romney i Rick Perry prije televizijske debate u Predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan u Californiji
Mitt Romney i Rick Perry prije televizijske debate u Predsjedničkoj knjižnici Ronald Reagan u Californiji

Bez obzira na sadašnji trenutak predsjedničke utrke, washingtonski analitičari upozoravaju da još ima dosta vremena za pogreške i krive procjene. Možda će, naime, uz Perryja i Romneya, kasnije 'iskrsnuti' i neki novi kandidat.

Prema najnovijim anketama, dva najpopularnije republikanska aspiranta za Bijelu kuću su Rick Perry, guverner Texasa i Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa. Sinoć je održana još jedna televizijska debata republikanskih političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke, pred nacionalne izbore sljedeće godine.

Na pozornici je osam kandidata, no gotovo svu pozornost plijene dvojica – Rick Perry i Mitt Romney. Prema najnovijim anketama u ovom trenutku popularniji je teksaški guverner Rick Perry – nakon što je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa bio mjesecima vodeći kandidat republikanaca. Podsjetimo, njih se dvojica – kao i šest drugih republikanskih političara – natječu za predsjedničku nominaciju, odnosno da budu protivnici predsjedniku Baracku Obami na izborima u studenom sljedeće godine.

Rick Perry je guverner s najdužim stažom u Americi – na položaju je zamijenio Georgea W. Busha kada je on 2000. godine postao predsjednik. "Mi smo u posljednjih deset godina u Texasu otvorili više od milijun novih radnih mjesta. Za to vrijeme, Amerika je izgubila više od dva i pol milijuna radnih mjesta" - izjavio je nedavno guverner Rick Perry.

Mitt Romney je četiri godine bio guverner savezne države Massachusetts i također ističe da je i on vodio politiku koja je pogodovala zapošljavanju. Međutim, on ističe da je bolji kandidat od Perryja zbog toga što ima i dugogodišnje iskustvo u privatnom sektoru. "Počinjao sam biznis od početka. Pomagao sam i drugima da budu uspješni na tržištu. Upravo mi to daje prednost, jer znam kako bi trebalo reorganizirati našu ekonomiju. Znam kako se stvaraju nova, dobro plaćena radna mjesta. Ja znam što treba učiniti da bi Amerika bila konkurentnija na svjetskom tržištu" - istaknuo je nedavno Mitt Romney, koji se prije četiri godine također natjecao za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke ali ga je porazio John McCain.

Ricka Perry posebno podržavaju članovi Pokreta čajanke kao i takozvana vjerska desnica, dok Romney privlači republikance kojima je važna tržišna ekonomija.

Allan Lichtman sa sveučilišta American u Washingtonu kaže da je Rick Perry najviše ugrozio kongresnicu Michelle Bachmann, koja je sve do prije mjesec dana smatrana favoritom vjerske desnice: "Utrka će vjerojatno biti između Perryja i Romneya. Mislim da Michelle Bachmann, dugoročno gledano, nema velike izglede jer njezina baza nije dovoljno velika."

Analitičar iz Instituta American Enterprise Norman Ornstein kaže da je Rick Perry sada najpopularniji zbog toga što je udružio dva najznačajnija krila Republikanske stranke – vjerske konzervativce, zainteresirane za pitanje pobačaja i zabranu istospolnog braka, te Pokret Čajanke koji prvenstveno želi da se smanje ovlasti savezne vlade: "Uzbuđenje zbog moguće kandidature Ricka Perryja u velikoj je mjeri odraz nelagode koju bi stvorila eventualna kandidatura Mitta Romneya. U stranci naime smatraju da bi Mitt Romney na nacionalnom planu imao manje šanse da porazi Obamu nego Rick Perry."

Bez obzira na sadašnji trenutak predsjedničke utrke, washingtonski analitičari upozoravaju da još ima dosta vremena za pogreške i krive procjene.

Možda će, naime, uz Perryja i Romneya, kasnije 'iskrsnuti' i neki novi kandidat.

XS
SM
MD
LG