Linkovi

Guverner New Yorka podnio ostavku


Arhiv - Guverner New Yorka Andrew Cuomo na konferenciji za novinare u New Yorku. (Foto: Reuters/Mary Altaffer/Pool)
Arhiv - Guverner New Yorka Andrew Cuomo na konferenciji za novinare u New Yorku. (Foto: Reuters/Mary Altaffer/Pool)

Guverner New Yorka Andrew Cuomo podnio je ostavku poslije optužbi za seksualno zlostavljanje i istrage u kojoj je zaključeno da je seksualno uznemiravao 11 žena.

Prošle godine, Cuomo je uživao veliku popularnost na nacionalnom nivou zbog detaljnih brifinga i liderstva koje je ispoljio u najmračnijim danima Covida-19, ali je mjesecima bio pod pritiskom da podnese ostavku, što je od njega zahtijevao i sam predsjednik Joe Biden.

U obraćanju građanima preko televizije, 63-godišnji demokrata je odlučno demantovao da je namjerno povrijedio ili se sa nepoštovanjem ponašao prema bilo kojoj ženi, ali je rekao da bi njegova bitka i odgovor na, kako je rekao, "politički motivisani" napad, državu izložilo dugim i velikim previranjima i da "ne želi da bude uzrok toga".

Neke od otpužbi je nazvao izmišljenim i istakao da nikoga nije dodirivao na nedoličan način, ali je priznao da su se neke od njegovih saradnica osjećale neprijatno zbog komentara za koje je on mislio da su duhoviti, i izvinio se zbog određenih postupaka.

Cuomo je neke od situacija za koje je optužen opisao kao nesporazume koji su rezultat "generacijskih i kulturoloških razlika", ističući da je odgojen u srdačnoj italijansko-američkoj porodici u kojoj su dodiri i grljenje bili uobičajeno ponašanje.

Cuomova zamjenica Kathy Hochul​ postaće prva žena na čelu New Yorka u 233 godina historije te države. Ona preuzima dužnost za 14 dana, i biće guvernerka do kraja Cuomovog sadašnjeg mandata koji ističe u decembru 2022.

Andrew Cuomo, demokrata koji je od 2011. služio kao guverner četvrte najnaseljenije američke države, saopštio je da podnosi ostavku nakon što je državna tužiteljica New Yorka Letitia James​ 3. augusta objavila rezultate petomjesečne nezavisne istrage, u kojoj je zaključeno da je svojim ponašanjem guverner prekršio savezne i državne zakone.

Istraga, čiji su rezultati objavljeni u detaljnom izvještaju na 168 stranica, ustanovila je da je Cuomo protiv njihove volje dodirivao, ljubio ili iznosio lascivne komentare ženama, među kojima su sadašnje i bivše vladine radnice, iznosio insinuacije o njihovom seksualnom životu, stvorio radnu atmosferu "punu straha i zastrašivanja" i preduzeo korake da se "osveti" najmanje jednoj ženi koja ga je optužila za seksualne prestupe. Guverner je poricao da je uradio bilo šta pogrešno.

Cuomova ostavka je drugi put u 13 godina da je jedan guverner New Yorka podnio ostavku zbog skandala, nakon što je Eliot Spitzer podnio ostavku 2008. zbog korištenja usluga prostituki. Cuomo je također posljednji u nizu moćnih muškaraca kojima je karijera uništena poslije uspona društvenog pokreta #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja - koji je uzdrmao politiku, Hollywood, poslovni svijet i radna mjesta.

Podnošenjem ostavke, Cuomo je izbjegao da bude smijenjen s položaja jer je istraga u opozivu koju je vodila državna skupština samo počinjala da se intenzivira.

63-godišnji Cuomo je tri puta izabran za guvernera, kao i njegov pokojni otac, Mario Cuomo. Ranije je bio sekretar za urbanizam od 1997. do 2001. godine, za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Bila Clintona.

Kao i njegov otac, Andrew Cuomo nikada se nije kandidovao za predsjednika uprkos spekulaijama da možda ima takve ambicije. Istakao se u nacionalnoj politici prošle godine na početku pandemije Covida-19, kada je održavao svakodnevne konferencije za medije nakon što je njegova država postala epicentar krize javnog zdravstva u SAD. ​

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG