Linkovi

Amerikanci podijeljeni oko prava na oružje


Skup za pravo na oružje
Skup za pravo na oružje

Neki su došli u okolinu Washingtona, da prošetaju svoje oružje, u znak podrške za prava onih koji ga posjeduju. Drugi su se okupili direktno oko washingtonskog obeliska, ali bez oružja, jer lokalni zakon DC-a zabranjuje njegovo javno nošenje. Ipak, oni svojim razoružanim protestom žele da podrže pravo na posjedovanje oružja i da zaštite Drugi Amandman američkog ustava.

Rob Weaver, ljubitelj oružja
Rob Weaver, ljubitelj oružja

Koncentracija. Procjena. Preciznost. Za Roba Weavera ove riječi označavaju njegovu pasiju:

- Ustvari je to veoma Zen. Stojiš sam, imaš svoj pištolj. Imaš svoju metu i svoj prst okidač i to je to...

Radi se o ljubavi, izmedju mnogih Amerikanaca i njihovog oružja. Američka povelja o pravima, posebno njen Drugi Amandman, garantuje Amerikancima pravo da imaju i da nose oružje. Savezne države, medjutim, uredjuju propise o njegovom čuvanju i javnom nošenju.

Weaver kaže da je spreman i poginuti u odbranu Drugog Amandmana, ukoliko bi neko pokušao da ga ukine:

- Mislim da biste u ovoj zemlji u tom slučaju doživjeli revoluciju i to ne revoluciju za zbacivanje vlade. To bi bila revolucija za vraćanje vlade u njene ustavne okvire.

Vlasnici oružja brinu da bi sadašnja demokratska administracija mogla za metu uzeti upravo Drugi Amandman. Dok je bio medju zakonodavcima predsjednik Obama nije se zalagao za neograničeno pravo na oružje. Zato su, ove godine, vlasnici oružja odlučili da bitku za svoju stvar prenesu u glavni grad. I to prije nego bi ikakve promjene mogle biti donesene. Ljubitelji oružja kažu da to pitanje dotiče cijelu zemlju:

- Drugi Amandman nije samo stvar bijelaca, niti samo stvar siromašnog i seoskog stanovništva. To je američka stvar, kaže Tim Mohn, pristalica prava na oružje iz Pensylvanije.,

Verna Long sa Floride dodaje:

- Nastavićemo da biramo i biramo, sve dok u vladi ne dobijemo ljude koji razumiju šta Ustav znači za nas.

Drugi vlasnici oružja otvoreno su ga nosili na drugom skupu, na granici izmedju Washingtona i Virginije. Virginija, naime, dozvoljava javno nošenje oružja. Jedni kažu:

- Ako vlada ikad zbog ovoga krene na narod u Americi, znajte da će narod uzvratiti.

Drugi se, medjutim, ljute na takve riječi:

- Ovo je Amerika, voli je kakva jeste ili je napusti. I ponesi svoje oružje sa sobom.

Zastupnici pokreta za stavljanje oružja pod odredbe zakona kažu da oni ustvari podržavaju Drugi Amandman. Chad Ramsey iz Brady-eve kampanje za sprečavanje oružanog nasilja, kaže da njegova organizacija samo traži da se ojačaju postojeći zakoni:

- Ono šta mi nastojimo da postignemo je da pogrešni ljudi ne dodju do oružja. Mi smatramo da su potrebne kontrole personalnih istorija na sajmovima oružja. Takva kontrola je nužna i zato da neko ko je opasno mentalno bolestan - ne dodje do oružja.

I tako, mišljenja različita, stavovi tvrdi... nepomirljivi...

XS
SM
MD
LG