Linkovi

SAD: Kontrola nošenja oružja- pitanje koje dijeli dvije vodeće stranke


Sedmicu dana nakon smrtonosne pucnjave u noćnom klubu u Orlandu na floridi, očekuje se da američi senat glasa o nizu prijedloga kojima bi se onemogućila prodaja oružja osumnjičenima za terorizam, te pojačale provjere onih koji u Sjedinjenim državama kupuju oružje. Kako izvještava Michael Bowman, ne zna se da li će bilo kakva mjera o kontroli oružja moći proći u kongresu, gdje republikanci koji imaju većinu kažu da je za pucnjavu u Orlandu kriv domaći terorizam kojem je inspiracija takozvana Islamska država.

Crkvena zvona su zvonila u Orlandu tačno sedmicu dana nakon što je Omar Mateen započeo pucnjavu u noćnom klubu Pulse. Ožalošćene obitelji sahranjuju svoje najmilije.

Ništa nismo uradili, apsolutno ništa. Dosta mi je stalnih ubijanja nedužnih ljudi, dosta mi je nedostatka akcije, rekao je senator demokrata Chris Murphy.

Demokrate su govorile u senatu 15 sati, zahtijevajući glasanje o već dugo zastalnom prijedlogu zakona o kontroli oružja.

Što je dosta, dosta je. Ne možemo se I dalje ponašati na isti način, kaže Cory Booker, demokrata.

Republikanci kažu da je fokus na kontroli oružja usmjeren u pogrešnom pravcu.

Potrebna nam je strategija da se porazi ISIS, koji je inspiracija za ove napade kod kuće, rekao je sentor republikanac John Cornyn.

Ali republikanci su se ipak složili da odobre glasanje danas poslije podne.

Republikanci su obećali da ćemo na senatsko glasanje dovesti dvije mjere, jednu kojom se proširuje obim provjera koje se obavljaju, a drugom kojom se onemogućava da teroristi imaju mogućnost da kupe oružje, rekao je senator Murphy.

Također se očekuje glasanje o alternativi koju daju republikanci o pravima vlasnika oružja.

Ne želimo da teroristi budu u mogućnosti ušetati u prodavnicu oružja I kupiti oružje. I ne želimo da nedužnim građanima koji poštuju zakon bude uskraćeno pravo drugo amandmana, jer se neko nepravedno nalazi na listi zajedno sa teroristima. To nije teško razjasniti, rekao je senator republikanac Pat Toomey.

Senatska akcija o kontroli oružja nije vjerovatna, a ona Zastupničkog doma još manje.

Da li je uskraćivanje drugog amandmama način da se zaustavi terorizam, ne nije, rekao je predsjedatelj Paul Ryan.

Taj stav imaju I lobisti za prava na nošenje oružja.

Ideja da će dodatne kontrole oružja spriječiti nekog džihadistu koji vjeruje da će tako postati mučenik ubijanjem nedužnih ljudi nas zaista udaljava od ozbiljne prirode problema sa kojim se suočavamo, rekao je Chris Cox, iz Nacionalnog udruženja za pravo na nošenje oružja.

U Orlandu je prošle sedmice predsjendik Obama pozvao na prevazilaženje političkih razilaženja.

Zagrlio sam članove obitelji I roditelje koji su izgubili svoje najbliže. I oni su me pitali zašto se to dešava. Molili su me da učinimo više kako bi zaustavili krvoproliće. Njima nije važna politika, rekao je Barack Obama.

I demokrate I republikanci strajuju da napad u Orlandu neće biti posljednja masovna pucnjava u Sjedinjenim državama. Ali je za sada to pitanje o kojem se dvije stranke razilaze.

XS
SM
MD
LG