Linkovi

Washington: Prosvjednici zahtijevaju oštrije zakone o kontroli oružja


Sve do ubistava u osnovnoj školi Sandy Hook, zakonodavci nisu bili voljni predložiti oštriju kontrolu oružja.
Sve do ubistava u osnovnoj školi Sandy Hook, zakonodavci nisu bili voljni predložiti oštriju kontrolu oružja.

Tokom nedavne izborne kampanje, kontrola oružja je smatrana kontroverznim pitanjem koje je bilo isuviše riskantno postaviti.

Zagovornici kontrole oružja su izašli na ulice Washingtona kako bi zahtijevali oštrije zakone vezane za kontrolu oružja, samo nekoliko dana nakon masovne pucnjave u kojoj je ubijeno 26 osoba u Newtownu u Connecticutu. Sve do ubistava u osnovnoj školi Sandy Hook, zakonodavci nisu bili voljni predložiti oštriju kontrolu oružja. Ali, to bi se moglo promijeniti.

Nekoliko stotina prosvjednika protiv zakona o posjedovanju oružja su na Capitol hillu došli do ureda Nacionalnog udruženja za oružje, što je glavna organizacija koja lobira za pravo na nošenje oružja. Nakon jedne od najsmrtonosnijih pucnjava u američkoj istoriji, prosvjednici kažu da je trenutak da se politika ostavi po strani i da se donesu oštriji zakoni koji se tiču oružja. Beverly Champeau je iz Rockvilla u Marylandu.

Ako ne sada, onda kada? 20 ubijene djece, i njihovi učitelji, kaže Beverly.

Tokom nedavne izborne kampanje, kontrola oružja je smatrana kontroverznim pitanjem koje je bilo isuviše riskantno postaviti. Političari koji su se zalagali za oštrije zakone o kontroli oružja se nisu izjašnjavali. Prosvjednici sada kažu da je pucnjava u Connecticutu izmijenila dijalog po pitanju kontrole oružja. Oni su bili ohrabreni govorom predsjednika Obame na međuvjerskom bdijenju u Newtownu u nedjelju.

Ako smo iskreni sami sa sobom, odgovor je ne, ne činimo dovoljno. I to se mora promijeniti. Otkako sam preuzeo predsjedničku dužnost, ovo je četvrti put da se sastajemo kako bi pružili utjehu zajednici rastrganoj masovnim ubistvom, rekao je predsjednik Obama.

Prosvjednici su se okupili ispred ureda Nacionalnog udruženja za nošenje oružja, a Gary Ward iz Virginije je rekao:

Da je bio samo jedan učitelj ili direktor škole sa oružjem, koji je došao i prekinuo nasilje, jedan hitac je mogao sačuvati živote na desetina djece, rekao je Gary Ward.

Erich Pratt iz Udruženja vlasnika oružja se slaže. On kaže da davanje prava građanima da se naoružaju i zaštite može pomoći sprječavanju takvih tragedija.

Da sam ja imao dijete u toj školi, želio bih vidjeti nekoga od odraslih sa oružjem, a ne samo čekati 15 minuta da stigne policija. Volio bih da su uposleni u školi mogli riješiti situaciju, da su imali priliku, kaže gospodin Pratt.

Očekuje se da će zakon o ograničavanju vatrenog oružja biti predstavljen novom sazivu kongresa koji sa radom počinje u januaru. Zagovornici zakona o kontroli oružja kažu da će to biti oštra bitka, ali vjeruju da trenutna situacija ide u njihovu korist.
Washington: Prosvjednici zahtijevaju oštrije zakone o kontroli oružja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG