Linkovi

SAD: Guardian Angels na ulicama...


Guardian Angels na ulici
Guardian Angels na ulici

LaWanda White, tek su joj 22 godine, je članica vašingtonske organizacije Guardian Angels-a i njena je osnovna želja da pomogne, da spriječi neželjeno.

U Washingtonu, u New Yorku, u drugim velikim gradovima..... mnogi Amerikanci na različite načine odgovaraju na ulični kriminal i druge probleme sa kojima se susreću na ulicama. Jedan od tih načina je i priključivanje organizacijama zvanim Guardian Angels - Anđeli zaštitinici, najjedonostavnije prevedeno - čije postojanje datira od 1979. godine. Članovi tih grupa aktivno pomažu gradskim policajcima i vlastima informišući ih o svemu problematičnom što uočavaju.

LaWanda White, tek su joj 22 godine, je članica vašingtonske organizacije Guardian Angels-a i
njena je osnovna želja da pomogne, da spriječi neželjeno:

„Ja sam, kao i drugi članovi naše grupe na ulici, kraće ili duže, svakodnevno. Želimo da naše ulice budu bez kriminala.“

Sve članice i članovi su voloneteri, a Guardian Angels je neprofitna organizacija. O toj organizaciji LaWanda White kratko kaže:

„Čula sam toliko lijepih priča o onome što volonteri Guardian Angelsa uradili.“

Na ulicama je jako mnogo svakodnevnog, sitnog kriminala - džeparenja, tuča, drogiranja, pijančevanja....
LaWanda White
LaWanda White

„Ne. Mi ne progonimo nikoga. Samo obilazimo i posmatramo. Kada smo u prilici da pomognemo pomažemo, kada možemo da spriječimo sprečavamo, kada uočimo nešto nepoželjno informišemo....“

Pripadnici Guardian Angels-aa ne nose oružje. Prošli su određene treninge samoodbrane.

Volontiranje i saradnja sa policijom je iskustvo koje će LaWandi White, kako se nada, u nerednih četiri, pet godina omogućiti da lakše dobije posao policajca-profesionalca i da tako još više doprinese sigurnosti na vašingtonskim ulicama.

„Želim da moja porodica bude ponosna, želim da pokažem da sam odgovorna i hrabra, želim da se suprotstavim kriminalu...“ - kaže na kraju jednog od svojih „posmatračkih dana“ LaWanda White, volonterka vašingtonskih Guardian Angels-a.
SAD: Guardian Angels-i su tu, na ulicama.....
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
XS
SM
MD
LG