Linkovi

Gruzija: Vlasti povlače zakon o "stranim agentima" poslije protesta


Protesti protiv zakona o "stranim agentima", Tibilsi, Gruzija
Protesti protiv zakona o "stranim agentima", Tibilsi, Gruzija

Vladajuća partija Gruzije saopštila je da povlači zakon o "stranim agentima" nakon dvije noći nasilnih protesta. Protivnici zakona kažu da je autoritaran i inspirisan Rusijom, te da udaljava Gruziju od pridruživanja EU.

Vladajuća partija Gruzijski san navela je u saopštenju da će "bezuslovno povući nacrt zakona koji je podržala bez ikakvih rezervi", kako bi se smanjila konfrontacija u društvu. Također se osuđuju "laži" koje je o nacrtu zakona iznijela "radikalna opozicija".

Prijedlog zakona bi zahtijevao od gruzijskih organizacija civilnog društva, koje primaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva, da se registruju kao "strani agenti" ili da plate kazne. Stranka Gruzijski san je ranije rekla da je zakon neophodan da bi se razotkrili kritičari Gruzijske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u zemlji.

Delegacija EU u Gruziji na Twitteru je pozdravila odluku vladajuće stranke da povuče nacrt zakona.

Na zajedničkom brifingu opozicionih partija nakon povlačenja zakona, Giga Lemonjala, predstavnik stranke Droa, rekao je da će protesti biti nastavljeni sve dok vlada formalno ne poništi zakon i ne oslobodi privedene tokom protesta.

Parlament je prvobitno odobrio nacrt zakona u utorak, zbog čega se desetine hiljada demonstranata okupilo ispred parlamenta. Neki demonstranti su na policiju bacali benzinske bombe, kamenje i plastične flaše.

Najmanje jedan prozor na zgradi parlamenta je razbijen, a policijski automobil je prevrnut. Policija je upotrijebila suzavac, šok bombe i vodene topove da rastjera demonstrante, a saopštila je da je 77 ljudi uhapšeno tokom protesta u utorak.

Protivnici zakona, uključujući gruzijsku predsjednicu Salome Zurabičvili, koja je rekla da će staviti veto ako zakon stigne do nje, uporedili su ga sa ruskim zakonom iz 2012. koji je korišten za ušutkivanje disidenata. Gruzijska vlada kaže da je zakon napravljen po uzoru na zakone o stranim agentima SAD, koji su na snazi od 1930-ih.

Gruzijska opozicija dugo je kritikovala stranku Gruzijski san zbog onoga što vidi kao pretjeranu bliskost Moskvi. Rusija je podržala separatiste u otcjepljenim gruzijskim regionima Abhazije i Južne Osetije.

Nacrt zakona je razbjesnio pristalice gruzijskog članstva u EU, nakon što su evropski zvaničnici kritikovali nacrt zakona i rekli da će zakomplikovati put Gruzije ka pridruživanju bloku.

Prošle godine EU je odbila da dodijeli Gruziji status kandidata, pored Moldavije i Ukrajine, navodeći kao razlog zastoj političkih i pravosudnih reformi.

XS
SM
MD
LG