Linkovi

Gruzija: Uhapšen bivši predsjednik Sakašvili


ARHIVA - Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili (Foto: Reuters/Gleb Garanich)
ARHIVA - Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili (Foto: Reuters/Gleb Garanich)

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili uhapšen je po povratku u tu zemlju, saopštila je vlada u Tbilisiju.

Premijer Irakli Garibašvili ​objavio je vijest o hapšenju 18 sati nakon što je Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu po optužbama za zloupotrebu položaja, na svom nalogu na Facebooku objavio da se vratio u zemlju i da se nalazi u Batumiju, drugom po veličini gruzijskom gradu. Gruzijski zvaničnici su prvobitno demantovali da je bivši predsjednik u Gruziji.

Sakašvili, koji je proteklih godina živio u Ukrajini, vratio se uoči lokalnih izbora u subotu, koji bi mogli da budu ključni za raspored političkih snaga u Gruziji.

Poručio je da se vraća uprkos prijetnji zatvorom, da bi pomogao da "se spasi zemlja" i pozvao građane da na izborima glasaju za opoziciju i da protestuju poslije izbora, prenosi agencija Reuters.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, a na vlast je došao poslije "Revolucije ruža" 2003. godine, tokom koje je ostavku podnio tadašnji predsjednik Eduard Ševernadze.

Bio je poznat po energičnoj borbu protiv rasprostranjene korupcije, ali su građani bili sve više nezadovoljni zbog, kako su smatrali, njegovih autoritarnih tendencija, podsjeća AP.

Sakašvili je napustio zemlju ubrzo nakon što je na izborima 2013. godine, na kojima on nije mogao da se kandiduje, pobijedio opozicioni kandidat. Sudovi u Gruziji su ga 2018. godine osudili na zatvorsku kaznu do 6 godina.

Sakašvili se preselio u Ukrajinu, gdje je postao guverner pokrajine Odesa, i dobio ukrajinsko državljanstvo, zbog čega mu je poništeno gruzijsko. Međutim, podnio je ostavku zbog neslaganja sa tadašnjim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i oduzeto mu je ukrajinsko državljanstvo.

Vratio se u Ukrajinu 2017. godine, ali je na kraju deportovan u Poljsku. Nakon što je na vlast došao Volodimir Zelenski, Sakašvili se vratio u Ukrajinu gdje je imenovan na jedan od glavnih položaja za borbu protiv korupcije.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je gruzijskog ambasadora na razgovor poslije hapšenja Sakašvilija, dok je gruzijska predsjednica saopštila da ga neće pomilovati.

XS
SM
MD
LG