Linkovi

Preminuo gruzijski kamerman koga su pretukli ekstremni desničari


Protesti u Gruziji nakon smrti snimatelja Aleksandera Laškarava, 11. juli 2021.
Protesti u Gruziji nakon smrti snimatelja Aleksandera Laškarava, 11. juli 2021.

Gruzijski kamerman, koga su pretukli pripadnici ekstremne desnice na margini demonstracija protiv održavanja marša LGBT je preminuo, javila je u nedjelju televizija za koju je radio.

Aleksander Laškarava (37), koji je radio za nezavisnu televiziju Pirveil, pronađen je mrtav u svom krevetu, javila je ta televizija. Njega su anti LGBTQ demonstranti pretukli u ponedjeljak, 5. jula, i pretrpio je više fraktura lica.

Parada ponosa koja je trebalo da bude održana u Tbilisiju 5. jula, je otkazana nakon nasilja ekstremnih desničara koji se protive toj manifestaciji. Organizatori Pridea su saopštili da gruzijske vlasti nisu mogle da garantuju bezbjednost učesnicima skupa.

Pritisci rastu na gruzijske vlasti zbog porasta broja napada na novinare u zemlji.

Nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je te napade na novinare navodeći da su novinari pretrpjeli povrede, uključujući udare, hemijske opekotine i lomove ruku.

RSF je osudila vlasti za "pasivnu krivicu" ocjenivši da policija nije ispunila svoj zadatak da zaštiti novinare.

Gruzijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je otvorena istraga da se utvrdi uzrok smrti Laškarava.

Zbog smrti kamermana aktivisti su organizovali protest u Tbilisiju, gdje su ostavljali cvijeće i palili svijeće. Oni su zatražili ostavku premijera Iraklija Garibašvilija.

Više poznatih ličnosti i šefova medija osudili su Garibašvilijevu vladu da je organizovala nasilnu kampanju protiv novinara.

Gruzijskog premijera mnogi kritikovali su iz opozicije kao i aktivisti za ljudska prava kada je zauzeo stav protiv održavanja marša LGBTQ, ocjenivši da je takav marš "neprihvatljiv za veliki dio društva".

Oni zamjeraju vladajućoj stranci Gruzijski san da je prešutno podržala nacionalističke i homofobne grupe koje su takođe organizovale više demonstracija protiv opzicionih prozapadnih partija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG