Linkovi

Više od 100000 Gruzijaca marširalo "za Evropu"


UKRAINE-CRISIS/EU-GEORGIA
UKRAINE-CRISIS/EU-GEORGIA

Najmanje 120.000 građana Gruzije izašlo je 20. juna na ulice u znak podrške kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji, nakon što je Evropska komisija preporučila odlaganje kandidature za tu državu, javila je Agencija France Press.

Mašući gruzijskim, ukrajinskim zastavama i zastavama EU, demonstranti su u ponedeljak uveče preplavili glavne saobraćajnice gruzijske prijestonice Tbilisija.

Najmanje 120.000 ljudi učestvovalo je u "Maršu za Evropu" u Tbilisiju, prema procjeni AFP-a, zasnovanoj na snimcima iz vazduha.

Mnogi su držali plakate na kojima je pisalo "Mi smo Evropa", dok je na demonstracijama izvedena himna EU, Oda radosti.

Skup su organizovale vodeće prodemokratske grupe, a podržale su ga sve opozicione stranke kako bi se "demonstrirala posvećenost gruzijskog naroda njegovom evropskom izboru i zapadnim vrijednostima".

"Evropa je istorijski izbor i težnja Gruzijaca, za koju su sve generacije davale žrtvu", poručili su na Facebooku organizatori mitinga.

Jedan od organizatora, aktivista Šota Digmelašvili, pročitao je manifest kojim se najavljuje još jedan miting u petak i osnivanje "novog narodnog pokreta" koji će uključivati opozicione stranke, ali će njime dominirati građanski aktivisti. Najavljeno je da će zahtjevi protesta biti upućeni vladi.

Težnja Gruzije za članstvom u Evropskoj uniji i NATO savezu - upisana u Ustav zemlje - dugo je ljutila Kremlj, a tenzije su kulminirale ruskom invazijom na Gruziju 2008. godine.

Evropska komisija je u petak preporučila Evropskom savetu da Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata, ali Gruzija nije dobila zeleno svjetlo EK, uz poruku da će njihova aplikacija biti ponovo razmatrana.

Ukrajina je za članstvo u EU aplicirala 28. februara, četiri dana nakon početka ruske invazije na tu istočnoevropsku državu, dok su Moldavija i Gruzija to učinile 3. marta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG