Linkovi

Grčkoj svi žele pomoći; Bjelorusiji - nitko


Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko

Jana Kobzova je analitičarka za Bjelorusiju pri Europskom vijeću za vanjsku politiku. Za ovotjednog posjeta Moskvi, ona je ustanovila da su Rusi iznervirani Bjelorusijom: "Svima je dosta Bjelorusije. Svi misle da ona već predugo siše čije god može resurse."

I Bjelorusija i Grčka su financijski propale. No, ima razlika. Svatko želi pomoći Grčkoj. Nitko ne želi pomoći Bjelorusiji.

Bjelorusija se pretvara u Grčku slavenskog svijeta. Na rubu bankrota, Bjelorusija je doživjela da joj vrijednost valute – rublje – padne s 3 tisuće za jedan dolar, prije samo nekoliko tjedana, na 6 i pol tisuća trenutno.

No, za razliku od Grčke, nitko – ni Zapad, niti Rusija, ni Međunarodni monetarni fond – ne žuri da joj pomogne. Susjedne zemlje navode kao razlog ekscentričnog i često nasilnog predsjednika Bjelorusije, Aleksandra Lukašenka. U za sebe tipičnom potezu, Lukašenko je svom kabinetu u utorak najavio da se Rusija priprema pozajmiti Bjelorusiji 6 milijardi dolara. Za samo sat vremena, ruska novinska agencija Interfax objavila je izjavu izvora u Kremlju da Rusija neće ništa posuditi Bjelorusiji. Čak štoviše, kazali su ti izvori, ruski premijer Vladimir Putin dolazi u Minsk u četvrtak kako bi ponudio milijardu dolara za preuzimanje pune kontrole nad bjeloruskim sustavom plinovoda.

Jana Kobzova je analitičarka za Bjelorusiju pri Europskom vijeću za vanjsku politiku. Za ovotjednog posjeta Moskvi, ona je ustanovila da su Rusi iznervirani Bjelorusijom: "Svima je dosta Bjelorusije. Svi misle da ona već predugo siše čije god može resurse."

Ruski premijer Putin procjenjuje da je Rusija subvencionirala Bjelorusiju sa po 5 milijardi dolara godišnje. Prošle godine, to je iznosilo čitavih 10 posto ukupnog društvenog proizvoda ove zemlje s 9 milijuna stanovnika. Ukinuvši ove godine subvencije, Moskva tjera Minsk na traumatski odmak od državne ekonomije, ono kroz što je Rusija prošla nakon propasti komunizma.

Anton Stručenevski, iz ruske investicijske tvrtke Troika Dialog, vidi jasne sličnosti: "Ono što se trenutno događa u Bjelorusiji vrlo je slično Rusiji prije pada Sovjetskog Saveza, 1991. Ekonomija je na početku vrlo dramatičnih promjena."

Uvozna roba nestaje iz trgovina. Manjak uvoznih dijelova zaustavlja proizvodne linije, tjerajući tvornice na otpuštanje stotina tisuća radnika. A tisuće Bjelorusa čekaju pred mjenjačnicama u nadi da će moći promijeniti lokalne rublje prije nego što one potpuno izgube vrijednost. Stručenevski kaže da će, u nominalnim vrijednostima, bjeloruske plaće izgubiti na vrijednosti 50 posto, te pasti na 3 tisuće dolara godišnje – što je razina Ukrajine.

Ukupni društveni proizvod, kaže Stručenevski, smanjit će se za pola. Rejting agencija Standard & Poors prošli tjedan je Bjelorusiju ocijenila jednakom kreditnom vrijednošću kao i Grčku. Ali, razlika je ogromna – ministri financija Europske unije složili su se nedavno da će pomoći Grčkoj sa 147 milijardi dolara. Grčka je po broju stanovnika tek malo veća od Bjelorusije. Lukašenko od Zapada nema što očekivati. On je jedan od rijetkih čelnika u svijetu koji se otvoreno ruga demokraciji. Na primjer, nedavno je održano suđenje petorici bivših predsjedničkih kandidata koji su se drznuli kandidirati protiv Lukašenka. Vodeći oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima u prosincu prošle godine, Andrej Sanikov osuđen je na 5 godina zatvora. Šesti je kandidat pobjegao u Češku, gdje je rekao da su ga u zatvoru u Minsku mučili. Do sada su se ove godine na suđenjima našla tridesetorica disidenata, a 22 su osuđena na zatvorske kazne.

Sjedinjene Države su oštro osudile suđenja i pozvale na oslobađanje svih političkih zatvorenika. Osuda se čula i od strane Europske unije, čiji će ministri vanjskih poslova slijedeći tjedan razmatrati pooštravanje sankcija protiv vođa represije u Bjelorusiji.

No, i bez sankcija, tržišta već izoliraju Minsk. Prije par dana, poljski milijarder Jan Kulčik obustavio je izgradnju jedne elektrane u Bjelorusiji jer niti jedna banka nije željela financirati neki projekt u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG