Linkovi

Grčka aktivira pomoć EU i MMF-a od oko 60 milijardi dolara


Grčki premijer George Papandreou usporedio je grčku ekonomiju s brodom koji tone

Dugovima opterećena Grčka okreće se europskim susjedima za pomoć priznajući da se sama ne može spasiti. Grčki premijer George Papandreou usporedio je grčku ekonomiju s brodom koji tone te je rekao da je Atena službeno zatražila aktiviranje zajedničkog paketa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Taj paket se sastoji od niza zajmova u ukupnom iznosu od oko 60 milijardi dolara.

No dužnosnici Europske unije kažu da njihov dio paketa još mora odobriti 15 država euro zone. Potencijalna pomoć Grčkoj naišla je u nekim političkim i javnim krugovima na otpor, poglavito u Njemačkoj, a europski dužnosnici kažu da se neke pojedinosti plana za spas Grčke još uvijek dogovaraju.

Iz američke ekonomije - cijene novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama porasle su u ožujku 27 posto, što je najveći takav rast u gotovo 47 godina. U američkom Ministarstvu trgovine pojašnjavaju da je do toga vjerojatno došlo zbog privremene poreske olakšice za kupce kuća u iznosu i do osam tisuća dolara. Ta poreska olakšica trebala bi prestati važiti na kraju ovog mjeseca. U odvojenom izvješću navodi se da su narudžbe američkim tvornicama pale prvi put u četiri mjeseca unatoč dobitcima u nekim važnim područjima proizvodnje.

XS
SM
MD
LG