Linkovi

Gripa se vraća u SAD nakon neobične prošlogodišnje pauze


Apoteka u New Yorku nudi vakcine protiv Covida 19 i gripa, osipa i zapaljenja pluća, 6. decembar 2021.
Apoteka u New Yorku nudi vakcine protiv Covida 19 i gripa, osipa i zapaljenja pluća, 6. decembar 2021.

Sezona gripa u Sjedinjenim Državama stigla je uobičajeno nakon godišnjeg odmora, sa porastom broja hospitalizacija zbog gripa i uz prijavljena dva smrtna slučaja djece.

Prošlogodišnja sezona gripa bila je najniža zabilježena, vjerovatno zato što su mjere protiv Covida 19 – kao što su zatvaranje škola, distanciranje, maske i otkazana putovanja – spriječile širenje gripa ili zato što je koronavirus nekako potisnuo druge viruse.

"Ovo se nameće kao normalna sezona gripa", rekla je Lynnette Brammer​, koja prati bolesti nalik gripu za Američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Smrtni slučajevi djece, rekla je Brammer, su "nažalost ono što bismo očekivali kada poraste aktivnost gripa. To je tužan podsjetnik koliko ozbiljan grip može da bude".

Tokom prošlogodišnje neuobičajeno lagane sezone gripa, jedno dijete je umrlo. Nasuprot tome, od gripa je prije dvije godine umrlo 199 djece, a godinu dana pre toga 144 djece.

Prema najnovijim podacima, najintenzivnija aktivnost gripa bila je u glavnom gradu države Washingtonu, a broj država sa visokom aktivnošću gripa porastao je sa tri na sedam.

Tip virusa koji cirkuliše ove godine ima tendenciju da izazove najveću broj teških bolesti, posebno kod starijih i veoma mladih, rekla je Brammer.

Prošlogodišnja pauza od gripa učinila je još izazovnijim planiranje ovogodišnje vakcine protiv gripa. Za sada se čini da je ono što kruži u nešto drugačijoj podgrupi od onoga što vakcina cilja, ali je "zaista prerano znati" da li će to umanjiti efikasnost vakcine, rekla je Brammer.

"Moraćemo da vidimo kakav će biti uticaj ovih malih promjena", rekla je Brammer. "Vakcina protiv gripa je vaš najbolji način da se zaštitite od gripa".

Postoje rani znaci da u poređenju sa prošlogodišnjim podacima, manje ljudi dobija vakcine protiv gripa. S obzirom na to da su bolnice već opterećene Covidom, dobijanje vakcine protiv gripa i preduzimanje drugih mjera predostrožnosti važnije je nego ikad, rekla je Bramer.

"Stavite ruku na usta kada kašljete. Perite ruke. Ostanite kod kuće ako ste bolesni", rekla je Brammer. "Ako dobijete grip, postoje antivirusni lijekovi o kojima možete razgovarati sa svojim ljekarom koji mogu spriječiti tešku bolest i pomoći vam da ostanete van bolnice."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG