Linkovi

"Greyhound," novi album Mikea Zita, za ljubitelje i rocka i bluesa


"Greyhound," novi album Mikea Zita, za ljubitelje i rocka i bluesa
"Greyhound," novi album Mikea Zita, za ljubitelje i rocka i bluesa

Mike je prošle godine dobio svoju prvu Blues Music nagradu, za pjesmu godine. Inspiraciju za album Greyhound, kaže, našao je u usponima i padovima svakodnevnog života

Najnoviji album pjevača, tekstopisca i gitarista Mikea Zita, “Greyhound,” sadrži nešto za ljubitelje i rocka i bluesa.

Mike Zito postigao je mnoge uspjehe otkad je počeo svirati u lokalnim glazbenim krugovima svog rodnog St. Louisa, u saveznoj državi Missouri. Sjeća se, kako je po svršetku srednje škole, počeo raditi u Tower Grove Music, mjestu na kom su se skupljali glazbenici koji su ga naučili mnogo čemu:

"Svi su se veliki glazbenici mog grada skupljali na tom mjestu, kao što su glazbenici koji su svirali sa Jimmyijem Buffetom. Tu sam i ja počeo, dok sam radio u toj trgovini. Nisam imao previše formalne obuke u glazbi, no gledajući te glazbenike, htio sam odmah početi svirati, i to uživo. Tako je sve počelo, s bendovima koji su svirali R&B, rock, sve po malo. Od 18. godine sam počeo svirati, i svirao sam kad god sam mogao."

Za Mikea je pozornica uskoro postala drugi dom. Narednih je 20 godina proveo na turnejama, nastupajući na stotinama koncerata diljem Amerike. Na koncu se skrasio u Texasu, uz obalu, što je bilo idealno mjesto za njegov sve širi repertoar.

"Ovo mjesto ima potpuno drugaciji zvuk, i takvu kulminaciju stilova, od bluesa do countryija i rocka, i stila iz 50-ih. Sve se to stopilo u jedan ritam, neku vrstu priobalnog stila."

Mike je prošle godine dobio svoju prvu Blues Music nagradu, za pjesmu godine. Ovu je prestižnu nagradu podijelio sa Cyrilom Nevilleom, za naslovnu pjesmu njegovog prethodnog albuma “Pearl River.”

Mike kaže da je inspiraciju za album Greyhound našao u usponima i padovima svakodnevnog života:

"Nikada ne znamo što nas čeka, i kako će stvari završiti. Život nam nosi ove lude zaplete, i prije nego ste toga i svjesni nalazite se na nekom potpuno drugom mjestu. Mislim da je to nešto s čime se svi možemo identificirati."

Mike je trenutno na turneji koja uključuje blues festivale u saveznim državama Georgia, Tennessee i Arkansas, kao i deveti godišnji festival Dark Season Blues u Oslu u Norveškoj.

XS
SM
MD
LG