Linkovi

Greta Thunberg izazvala buru na Twitteru fotografijom iz njemačkog voza


Greta Thunberg na klimatskom maršu u Torinu u Italiji, 13. decembra 2019.
Greta Thunberg na klimatskom maršu u Torinu u Italiji, 13. decembra 2019.

Klimatska aktivistkinja Greta Thunberg i njemačka nacionalna železnička kompanija izazvali su buru na Twitteru nakon što je Thunberg objavila fotografiju na kojoj se vidi kako sjedi na podu voza, okružena torbama. Fotografija je izazvala brojne komentare o radu njemačke željeznice. 

Greta je sliku objavila u subotu kasno uveče, uz komentar: "Putujem prepunim vozovima kroz Njemačku. Konačno na putu kući!"

Međutim, njemačka železnička kompanija Deutsche Bahn nagovijestila je da Thunberg možda nije provela cijeli put sjedeći na podu. Kompanija je saopštila da je Thunberg imala sjedište u prvoj klasi između Kasela i Hamburga, a da su drugi članovi njenog tima već sjedili u prvoj klasi od Frankfurta nadalje.

Deutsche Bahn je objavio dva tweeta, a u jednoj je poručio mladoj aktivistskinji "da bi bilo lijepo da je takođe pomenula koliko je prijateljski i kompetentno uslužio njen tim dok je sjedila u prvoj klasi."

Greta Thunberg je kasnije tweetovala da činjenica da je prvo sjedila na podu nije bila namijenjena kao kritika na račun njemačke željeznice. "To nije problem, i nikada nisam rekla da jeste. Prepuni vozovi su dobar znak jer znače da postoji velika potražnja!"

Deutsche Bahn, nekada slavan po svojoj tačnosti, proteklih godina je kritikovan zbog kašnjenja, otkazivanja vožnji u posljednji čas, i skupih karata. Njemačka željeznica je poželjela Thunberg sretan povratak kući i navela da "vrijedno radi na uvođenju novih vozova, konekcija i sjedišta."

Neki korisnici Twittera su izrazili žaljenje što mlada aktivistkinja nije mogla da dobije dobro mjesto na vozu tokom dugog puta kući iz Madrida, gdje je prisustvovala konferenciji o klimatskim promjenama. Drugi su joj poželjeli bezbjedan put kući poslije višemjesečnih putovanja vozovima i brodovima na različite klimatske skupove u Evropi i Americi.

Thunberg ne leti avionom jer smatra da je to štetno za životnu sredinu.

Prošle nedjelje, magazin Time ju je proglasio ličnošću godine, zbog napora da podstakne svjetske vlade da preduzmu brže korake u borbi protiv klimatskih promjena.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG