Linkovi

'Zeleni' zakoni o gradnji mogli bi u SAD-u postati normom


'Zeleni' zakoni o gradnji mogli bi u SAD-u postati normom
'Zeleni' zakoni o gradnji mogli bi u SAD-u postati normom

Ovaj zakon propisuje sve: od vrste materijala, načina stvaranja otpada, do potrošnje vode i struje te se tako zalaže za sigurnije i održivije poslovne zgrade

Vijeće za međunarodne zakone koje uspostavlja regulative o sigurnoj gradnji, izdalo je novi zakon za građevinare koji nalaže ‘zelenu,’ odnosno ekološki prihvatljivu gradnju. Ova je udruga okupila arhitekte, stručnjake za sustave grijanja i klima uređaja te ostale eksperte iz građevinskog sektora kako bi novu poslovnu gradnju učinila održivijom.

Kad se radi o ekološki prihvatljivoj gradnji, zgrada Nacionalne udruge trgovaca nekretninama u Washingtonu pravi je san: sagrađena od recikliranog betona i čelika, na lokaciji gdje je nekoć bila benzinska crpka, vrlo ‘ne-zeleni’ objekt. Ova je zgrada sva u staklu koje ljeti čuva energiju odbijajući toplinu, a zimi pruža učinkovitu izolaciju. Za interijer dizajneri su koristili lokalno napravljen namještaj i reciklirani pod. To nije bilo propisano nikakvim zakonom. No, autori zakona, poput Richarda Weilanda, nadaju se da će se to promijeniti:

"Danas smo, s objavom prve verzije IGCC zakona za javnost, postigli značajnu prekretnicu."

IGCC je, naime, International Green Construction Code, ili Međunarodni zakon za zelenu gradnju, koji broji preko 100 stranica. Njegovi autori i drugi koji promiču zelenu, ekološki osviješćenu poslovnu gradnju, nadaju se da će se lokalne jurisdikcije koristiti ovim modelom propisa pri pisanju novih zakona za poslovne zgrade. Mike Armstrong iz Vijeća za međunarodne zakone kaže:

"Taj bi zakon propisivao sve: od vrste materijala koje treba koristiti do načina na koji se proizvodi otpad, troši energija, što se radi s vodom, a što sa sa strujom, te što sa zemljištem na kojem se nešto gradi?"

Cilj ovih zakona je učiniti buduću poslovnu gradnju što održivijom. Arhitekt Christopher Green, koji je radio na stvaranju zakona, kaže da je ovo temelj na kojem će se dalje razvijati ustrajnost u Americi, od sada pa nadalje. On kaže da održivost ima brojne aspekte:

"Na primjer, koliko se energije troši, kakav je ekološki utjecaj na zemlju ili kvaliteta zraka u zgradi, te koji se materijali koriste u gradnji."

Prema statističkim podacima, zgrade troše 40 posto od ukupno potrošene energije u Sjedinjenim Državama, što je više nego u sektoru prometa i industrije. U to je uključena struja iz pisača i telefaksa, svjetala koja ostaju upaljena cijelu noć, i još mnogih sličnih mjesta i naprava kojima se troši energija u zemlji.

A u zgradi trgovaca nekretninama u Washingtonu postoji sustav za skupljanje kišnice za zalijevanje biljaka, dok se uposlenike potiče da na posao dolaze biciklom. Ako se ispuni želja autora ovog zakona i on postane normom, pred Amerikancima je ekološki održivija budućnost.

XS
SM
MD
LG