Linkovi

Izbjeglice: Pakistanci bez azila


Većina zbrinutih u kampu Beter Days for Moria na grčkom otoku Lezbos su Pakistanci koji se u kritirje o odobravanju azila migrantima uglavnom ne uklapaju.

Izbjeglički kamp Beter Days for Moria na otoku Lezbos privremeno je pribježište hiljada izbjeglica. Koliko će tu ostati vrlo je neizvjesno. Među desetinama hiljada izbjeglica nagomilanih i na tom otoku i u Grčkoj, nevoljnici iz Pakistana su u mnogo težoj i neizvjesnijoj situaciji. Odobravanje azila u Evropi za njih je krajnje upitno, a mnogima, ako ne budu imali korektne pakistanske dokumente, vlasti njihove matične države neće odobriti povratak u Pakistan. Po sporazumu između Evropske unije i Turske svaki novopridošli izbjeglica mora biti držan pod kontrolom.

Većina zbrinutih u kampu Beter Days for Moria su Pakistanci koji se u kritirje o odobravanju azila uglavnom ne uklapaju.

Tavakal Hussain, jedan od pakistanskih izbjeglica, kaže:

"Nadamo se, želimo da nam grčka vlada odobri azil, da možemo legalno ostati i biti ovdje. Ne želimo biti ilegalno. Nadamo se da će grčka vlada imati razumijevanja jer mi nismo bez velike nevolje stavili živote na kocku na opasnom putu preko mora."

Proteklih dana volonteri su ubrzano registrirali izbjeglice kako bi izbjegli tom registracijom mogli dokazati da su u Grčku stigli prije 20. marta, roka preciziranog u evropsko-turskom prorazumu. Sve izbjeglice pridošle nakon tog roka biće vraćene u Tursku, bez obzira na zemlju iz koje su izbjegli.

"Ne želimo u Tursku, želimo ostati u Grčkoj" – dodaje Tavakal Hussain.

Teško da će im želje biti ostvarene. Prije dva dana 150 migranata iz Pakistana i Bangladeša ferobotom je sa Lezbosa prebačeno na grčko kopno. Njihove aplikacije su u procesu razmatranja. Neizvjesno je da li će im biti dozvoljeno da ostanu u Grčkoj ili će biti, bez dužeg odlaganja, prebačeni u Tursku.

Ta neizvjesnost dodatno otežava zdravstvene problema brojnih izbjeglica, ističe Michele Telaro, doktor "Ljekara bez granica:"

"Oni su pod velikim stresom, u vrlo teškom psihičkom stanju. I teško im je pomoći, olakšati to stanje, održati te ljude u tranzitu zdravim."

Većina na Lezbosu preostalih izbjeglica biće prebačena na grčko kopno gdje će biti držani pod kontrolom dok zahtjevi za odobravanje azila ne budu riješeni. Izbjeglicama koji ne dobiju azil biće ponuđena repatrijacija, prebacivanje u matične zemlje. Pakistan, kako rekosmo, odbija ponovo primiti izbjegle Pakistance ukoliko nemaju valjane pakistanske dokumente. I za mnoge od njih, povratak u matičnu zemlju, mogao bi biti teži i neizvjesniji od puta u izbjeglištvo.

Izbjeglice: Pakistanci bez azila
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

XS
SM
MD
LG