Linkovi

Makedonija i Srbija se ne mogu nositi s ogromnim brojem imigranata - koji svaki dan raste


Scena iz Djevdjelije jucer, 17. augusta
Scena iz Djevdjelije jucer, 17. augusta

Za krizu imigranata koji preko Makedonije nastoje doci do Srbije, a onda dalje, gradonačelnik Djevdjelije krivi Grčku, a Grčka - moćnu Evropsku Uniju.

Grčka mora pokazati snažnije liderstvo u imigrantskoj krizi koja eskalira u Evropi, i to u trenutku kada je u Grčku stiglo 160 000 izbjeglica, poručio je danas Visoki komesar Ujedinjenij nacija za izbjeglice.
Šest sirijskih imigranta, uključujući i jedno novorodjenče su se ugušili nedaleko od Turske obale dok su pokušavali da stignu na krčki otok Kos.
UNHCR kaže da Grčka vlada ima odgovornost da učini više, ali da Evropska Unija mora pomagati Atinu.
Grčki premijer Alexis Tsipras čija vlada se u isto vrijeme bori sa ekonomskom krizom, je početkom mjeseca tražio pomoć Evropske unije ističući da je dotok imigranta mnogo veći nego što grčka infrastruktura može da podnese.

Scena sa grčkog otoka Kkos
Scena sa grčkog otoka Kkos

U medjuvremenu ogroman broj migranata iz Grče stiže u Makedoniju, odakle potom pokušavaju , preko Srbije, i Madjarske, da udju u neku od zemalja Zapadne Evrope.

Na stotine Sirijaca, Afganaca i Račana dolaze u opasnost od medjusobnog obaranja i čak i sukoba, pokušavajući da se ukrcaju na voz koji ih će ih sa ove male željezničke stanice u Djevdjeliji, odvesti u Beograd, pa potom dalje ka zapadnim zemljama. Nekoliko policajaca, i jedan Kurd sa velikim štapom, pokušavaju koliko - toliko održati red, ali bez velike želje da dolaze u konflikt sa imigrantima.
Svaki dan je u Djevdjeliji ovakva scena , a taj makedonski grad postaje poput grčkog otoka Kos, ili pak francuske luke Calais - koji su postali polazne tačke hiljada imigranata koji pristižu čamcima. Medjunarodni Crveni Križ procjenjuje da oko dvije hiljade ljudi dnevno iz Grčke prelazi u Makedoniju, što je duplo u odnosu na period od prije samo nekoliko nedjelja. Alexandra Krause iz UNHCR-a kaže:

Suradjujemo sa makedonskom vladoj kako bismo pokušali ubrzati imigracioni proces, medjutim, iako smo donekle uspjeli u tome, na istom smo, jer se broj migranata stalno povećava. Dakle, svaki dan moramo krenuti ispočetka.

Sirijske izbjeglice na sjeveru Grčke Aug. 18, 2015.
Sirijske izbjeglice na sjeveru Grčke Aug. 18, 2015.

Mnogi imigranti nastoje što prije proći kroz Srbiju, kako bi prešli u Madjarsku prije nego što bude završen zid koji vlada te zemlje podiže na granici sa Srbijom. Okončanje izgradnje zida, odnosno ograde visoke 4 metra, bi moglo stvoriti usko grlo. Samo ove godine azil u Srbiji je zatražilo 90 hiljada ljudi, čime izbjegavaju hapšenje prije nego dodju do Madjarske. No, stvarni broj onih koji prolaze kroz Srbiju je zasigurno mnogo veći.
Dok čekaju da voz stigne, imigrantske obitelji se sklanjaju u hladovinu pod vrelim augustovskim suncem, a potom u red da prodju kroz granični pregled. .
"Ambicija mi je da mi sin i supruga budu na sigurnom, a da nadjem posao. Ne tražim da mi se udijeli pomoć , imam kvalifikacije za rad, i čim dobijem dozvolu za rad, prionut ću na posao", kaže Ahmed iz Sirije. On je dobio dokumente skojima može sa trudnom suprugom dalje.

"Život je postao izuzetno težak, jednostavno smo se premorili od toga. Uz užasne uvjete života , tu je i stalno bombardiranje. Djeca mi to više nisu mogla podnijeti. Nisu išli ni u školu ." govori drugi Sirijac, Abdul Min'am, koji i dalje čeka na papire.

Malu djecu izbjeglice ubacuju u voz kroz prozore, svaki puta kada voz udje u stanicu u Djevdjeliji. Dogadjaju se i nesreće - prošle nedjelje je mali dječak hitno prebačen u bolnicu, jer je doživio strujni udar, pokušavajući vidjeti ima li voza.

Makedonija kaže da čini sve što je u njenoj moći da se nosi sa ovom krizom, medjutim, kako je to slučaj i sa Srbijom, sredstava da se izadje u susret potrebama tolikog broja imigranata, više nema. Čak je i broj policajaca na licu mjesta minimalan - samo dvojica na dan kada je napravljena ova prica.
Područje oko stanice se pretvorilo i u pijacu: makeodnci prodaju imigrantima cigarete, vodu, i slično, a jedan čovjek, recimo, izdaje punjače za celularni telefon.

Migranti prilaze grčkom otoku Kos
Migranti prilaze grčkom otoku Kos


Gradonačelnik Djevdjelije Ivan Frangov je, navode mediji, nedavno izjavio da bi Makedonija i Srbija morale i same izgraditi ograde da se zaštite od priliva imigranata.
"Ovaj problem nije stvorila Makedonija, niti Djevdjelija ," navodi Tanjug njegovu izjavu. "Problem dolazi iz zemlje koja je članica Evropske Unije, a to je Grčka."

Makedonija i Srbija se ne mogu nositi s ogromnim brojem imigranata - koji svaki dan raste
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

XS
SM
MD
LG