Linkovi

Grčka: Pobjeda nužnosti da se ostane u zoni eura i EU


Uz nezadovoljstvo mjerama štednje Grci su, po mnogim ocjenama, jučer ipak glasali za jedini put koji ih može izvući iz sadašnje duboke krize

Grci su jučer ponovo izašli na izbore. Stranka Nove demokratije je najuspješnija i sa drugim strankama, po izbornim rezultatima ključnim za formiranje nove grčke vlade koje su zagovarale ostanak Grčke u euro-zoni, mogla bi voditi zemlju na tegobnom putu izlaska iz krize. Bilo je to drugi put za mjesec i po dana jer je u maju izborni rezultat bio takav da nije bilo moguće formirati novu vladu.

Propitivanje birača neposredno pred glasanje kao da je nagovještavalo pobjedu kandidata Nove demokratije, stranke koja je Grčku vodila u godinama prije izbijanja finansijske krize. Troje Grka, nasumice zaustavljenih, na pitanje šta je po zemlju najbolje, odgovorili su vrlo slično:

„Mislim da je najbolje da ostanemo uz euro jer je to jedini put kojim sada možemo ići....“

„Ostanak Grčke u euro-zoni je najbolja garancija i u ovom trenutku za nas najvažnija stvar...“

„Da je ljevica pobijedila propali bismo odmah... ili za nekoliko mjeseci...“

Naravno, bilo je i drugačijih mišljenja. U dijelovima Atine u kojima žive građani koji oštre mjere štednje i velikog kresanja budžetske potrošnje osjećaju mnogo direktnije i raspoloženje je bilo drugačije. Tu kao da je bilo više onih koji su željeli izbornu pobjedu stranaka i kandidata koji su protiv mjera rigorozne državne štednje.

„Bužetski deficit je ogroman, ekonomija je na koljenima, mnoge prodavnice su zatvorene.... Treba nam nada.“

Među onima koji su jučer glasali bilo je dosta Grka, iseljenih u zemlje zapadne Evrope. Pomalo paradoskaslno, bilo je i onih koji žele da Grčka izađe iz euro-zone i iz članstva u Evropskoj uniji.

„Osjećao sam potrebu da dođem, glasam i poručim da ne bi trebalo da nastavimo sa svim ovim...“ - rekao je, primjera radi, jedan Grk koji inače živi u Holandiji.

Grci su vrlo nezadovoljni cijenom koju trebaju podnijeti zarad finansijskog i ekonomskog ozdravljenja. Najbolnije po mnoge su gubitak zaposljenja i smanjenje plata i penzija.

Uz to duboko nezadovoljstvo jučer su ipak glasali, po mnogim ocjenama, za jedini put koji Grčku može izvući iz sadašnje duboke krize.
XS
SM
MD
LG