Linkovi

Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata'


Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata'

Tjednik Business Week navodi izjavu grčkog premijera Georgea Papandreoua - koji se jučer u Washingtonu sastao s predsjednikom Obamom – da su Sjedinjene Države podržale grčki plan štednje kako bi se prevladala financijska kriza u toj zemlji. Grčki je premijer također rekao da je u Bijeloj kući dobio 'pozitivan odgovor' u vezi europskih inicijativa da se zauzdaju aktivnosti burzovnih spekulanata zbog kojih je Ateni sve skuplje zaduživati se. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da Europska unija treba imati čelnu ulogu u rješavanju ove krize. Europska unija ima potencijale da je riješi – rekao je Robert Gibbs.

Dnevnik Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata' riječima da je 'danas sve što je u vezi s Grčkom – čista spekulacija'. Ukazujući na grčku rastrošnost te šlampavost u vođenju nacionalnog računovodstva, newyorški list primjećuje da je grčko upiranje prstom na spekulante isto kao kada gubitnik u sportu – krivi suca. Grčku će iz krize izvući upravo ti spekulanti – jer netko mora 'kupiti' grčki nacionalni dug, da bi zemlja izašla iz krize, piše Wall Street Journal.

Dok Papandreou krivi spekulante, javnost u Grčkoj krivi Nijemce, piše vanjskopolitička komentatorica dnevnika Washington Post Anne Applebaum. Iako europski eksperiment od početka, manje-više, financira njemačka ekonomija, Grci su se ovih dana sjetili nacista – gradonačelnik Atene je izjavio da nikad plaćena ratna odšteta njegovom gradu iznosi oko 70 milijardi eura. Nijemcima je pak dojadilo pomagati članicama Unije u kojima se – smatraju oni – manje radi nego u Njemačkoj. Do sada se Nijemci nisu žalili, ali sada im pomaganje postaje sve teže. Naime, i kod njih je kriza i mora se štedjeti, a osim toga došla je i nova generacija koja se ne smatra odgovornom za Drugi svjetski rat – piše komentatorica Washington Posta.

XS
SM
MD
LG