Linkovi

Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata'


Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata'
Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata'

Tjednik Business Week navodi izjavu grčkog premijera Georgea Papandreoua - koji se jučer u Washingtonu sastao s predsjednikom Obamom – da su Sjedinjene Države podržale grčki plan štednje kako bi se prevladala financijska kriza u toj zemlji. Grčki je premijer također rekao da je u Bijeloj kući dobio 'pozitivan odgovor' u vezi europskih inicijativa da se zauzdaju aktivnosti burzovnih spekulanata zbog kojih je Ateni sve skuplje zaduživati se. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da Europska unija treba imati čelnu ulogu u rješavanju ove krize. Europska unija ima potencijale da je riješi – rekao je Robert Gibbs.

Dnevnik Wall Street Journal ironizira grčku osudu 'burzovnih spekulanata' riječima da je 'danas sve što je u vezi s Grčkom – čista spekulacija'. Ukazujući na grčku rastrošnost te šlampavost u vođenju nacionalnog računovodstva, newyorški list primjećuje da je grčko upiranje prstom na spekulante isto kao kada gubitnik u sportu – krivi suca. Grčku će iz krize izvući upravo ti spekulanti – jer netko mora 'kupiti' grčki nacionalni dug, da bi zemlja izašla iz krize, piše Wall Street Journal.

Dok Papandreou krivi spekulante, javnost u Grčkoj krivi Nijemce, piše vanjskopolitička komentatorica dnevnika Washington Post Anne Applebaum. Iako europski eksperiment od početka, manje-više, financira njemačka ekonomija, Grci su se ovih dana sjetili nacista – gradonačelnik Atene je izjavio da nikad plaćena ratna odšteta njegovom gradu iznosi oko 70 milijardi eura. Nijemcima je pak dojadilo pomagati članicama Unije u kojima se – smatraju oni – manje radi nego u Njemačkoj. Do sada se Nijemci nisu žalili, ali sada im pomaganje postaje sve teže. Naime, i kod njih je kriza i mora se štedjeti, a osim toga došla je i nova generacija koja se ne smatra odgovornom za Drugi svjetski rat – piše komentatorica Washington Posta.

XS
SM
MD
LG