Linkovi

Grčka: Parlament usvojio mjere štednje, prosvjedi se nastavljaju


Policija koristi suzavac protiv prosvjednika u središtu Atene, 29. srpnja 2011. godine
Policija koristi suzavac protiv prosvjednika u središtu Atene, 29. srpnja 2011. godine

Plan da se uštedi 40 milijardi dolara uključuje povećavanja poreza, rezanja državne potrošnje i prodaje državne imovine

Grčki Parlament usvojio je prvi korak prema sveobuhvatnim novim mjerama štednje kojima je cilj da se osigura međunarodna financijska pomoć za prezaduženu zemlju. Socijalistički premijer George Papandreu progurao je zakonsku mjeru kroz zakonodavno tijelo danas, a ona uključuje plan da se uštedi 40 milijardi dolara putem povećavanja poreza, rezanja državne potrošnje i prodaje državne imovine.

Zastupnici su glasovali za usvajanje ovog plana dok su se prosvjednici koji su mu se suprotstavljali sukobili s policijom drugi dan za redom na ulicama oko zgrade Parlamenta. S usvojenim mjerama štednje, Grčka sad očekuje ratu od 17 milijardi dolara iz prošlogodišnjeg paketa pomoći za stabiliziranje gospodarstva od 156 milijardi dolara. Da plan o mjerama štednje nije usvojen, Grčkoj bi prijetilo da neće biti u stanju otplaćivati svoja dugovanja već početkom sljedećeg mjeseca, a to bi izazvalo katastrofu na europskim i svjetskim financijskim tržištima.

Dok su se zastupnici pripremali za glasovanje premijer Papandreu je uputio još jedan apel u posljednjem trenutku. Zatražio je od zakonodavnog tijela da učini sve kako bi se izbjeglo kašnjenje s otplatom dugova. Zastupnici sutra glasuju o pojedinostima plana štednje. Inače, Grci se nalaze u drugom danu dvodnevnog općeg štrajka i zemlja je praktički u potpunom zastoju zbog prosvjeda protiv novog kruga strogih mjera štednje.

XS
SM
MD
LG