Linkovi

Grčki premijer se izvinjava zbog požara koji ne jenjavaju


Mještani na ostrvu Evija koje je najteže pogođeno požarima.
Mještani na ostrvu Evija koje je najteže pogođeno požarima.

Požari u Grčkoj ne jenjavaju više od nedjelju dana. Širom zemlje detektovano je više od 500 žarišta, a evakuisano je više od dvije hiljade turista i mještana.

Istovremeno, raste i nezadovoljstvo u javnosti zbog reakcije nadležnih na požare, zbog čega se grčki premijer Kirjakos Micotakis izvinio.

On je u obraćanju na televiziji rekao da se izvinjava zbog propusta u reakciji na požare koji su mnoge koštali svega što imaju. Materijalna šteta još nije procijenjena.

"U potpunosti razumijem bol naših sugrađana kojima su izgorjele kuće i imovina. Utvrdićemo sve propuste i ko je odgovoran", rekao je Micotakis i obećao pomoć onima koji su izgubili domove.

Također je odobrio paket pomoći vrijedan 500 miliona evra za ostrvo Evija i region oko Atine, koji su najteže pogođeni.

"Sve je izgorjelo, ničeg više nema. Ovo je najveća katastrofa do sada", rekao je 77-godišnji stanovnik Evije, sela Pefki, Makis Ladoginakis.

Požari su izbili tokom najgoreg toplotnog talasa u Grčkoj u proteklih nekoliko decenija, a teško ih je ugasiti zbog jakog vjetra i visokih temperatura.

"Planeta je na pragu klimatske krize", rekao je Micotakis nekoliko sati pošto su UN objavile izvještaj o klimatskim promjenama, u kojem se navodi da je situacija skoro van kontrole.

U Atini su zvaničnici počeli sa procjenom štete i najavili da žele što prije da počnu da daju novac ugroženim građanima.

Skoro 1.000 vatrogasaca, devet aviona i 200 vozila je stiglo u Grčku iz evropskih zemalja, kako bi pomoglo u gašenju požara. Najavljeni su i dodatni avioni iz Rusije i Turske.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG