Linkovi

Bogati Grci sele svoj novac izvan zemlje - Rusi sa svojim ulaze i kupuju grčke nekretnine


Grci traže financijsko utočiste izvan zemlje, stranci kupuju grčke nekretnine
Grci traže financijsko utočiste izvan zemlje, stranci kupuju grčke nekretnine

Dok rastu bojazni da bi Grčka mogla biti prisiljena napustiti eurozonu, Grci s ušteđevinama traže sigurnija utočišta. Istovremeno, strani kupci kupuje nekretnine u Grčkoj po vrlo povoljnim cijenama

Dok rastu bojazni da bi Grčka mogla biti prisiljena napustiti eurozonu, Grci s ušteđevinama traže sigurnija utočišta. Istovremeno, strani kupci kupuje nekretnine u Grčkoj po vrlo povoljnim cijenama.

Chelsea u Londonu – najbogatija enklava britanske metropole, dom mnogima od najbogatijih Evropljana.

Među novopridošlima bogati su Grci koji traže sigurno mjesto za svoj novac.
Ed Meade je dirketor londonske agencije za nekretnine Douglas and Gordon.
“Trend definitivno postoji – svjedoci smo puno većem broju grčkih kupaca nego što smo očekivali, iz cijele Evrope, ali pretežno iz Grčke.”

Mnogi Grci, dodaje Meade, traže nekretnine koje su u dobrom stanju, pod kontrolom menadžmenta i brzo se i lako izdaju.
“Stalo im je da svoj novac iznesu iz Grčke čim prije i ‘parkiraju” ga na sigurno mjesto. Spominju njemačke obveznice, zlato, nekretnine. Ali, prepostavljam, vode se uglavnom onom “u obveznici ili zlatu ne može se živjeti’”.

Mnogi Grci iznose novac iz Grčke jer i dalje raste zabrinutost da bi zemlja mogla napustiti eurozonu. Prema nekim procjenama, više od 90 milijardi dolara povučeno je iz bankarskog sustava Grčke otkako je Grčku zahvatila ekonomska kriza, prije tri godine.

Ali dok Grci sele svoj novac izvan zemlje, Rusi sa svojim ulaze.Poluotok Kassandra ima sve po čemu je grčki turizam poznat – sunce, pijesak, čisto more.

Zbog financijske krize, cijene nekretninama pale su za oko 30%, a to omogućuje jeftinu prigodnu kupnju i privlači strane lovce na nekretnine.

Yannis Revithis je predsjednik grčke Federacije agenata za nekretnine.
“Potražnja zainteresiranih ruskih kupaca porasla je, rekli bismo, za barem 200 posto. A i ruska potražnja za turističkim smještajem porasla je za najmanje 100 posto.”

Tradicionalno, kaže Revithis, kupci su dolazili iz zapadne Evrope. No, sa širenjem eruo krize, zavladala je ruska rublja.

Grčka i Rusija imaju dugu povijest surađivanja. Neki se Grci nadaju da bi ruski kupci mogli biti spas za lokalne zajednice koje se bore da prežive.

Constantinos Petridis menadžer je agencije za nekretnine Mouzenidis.
“Teško je reći kako će posao ići, ali opći interes Rusa za investiranje u Grčkoj definitivno postoji. U Grčkoj vide prijateljsku zemlju, vjere su nam slične, u Grcima nalaze gostoprimstvo i prijatelje.”

Dužnička kriza Grčke tjera neke Grke da čuvaju i štite svoje ušteđevine.

Za one s kupovnom moći, otvaraju se nove mogućnosti i prilike.
XS
SM
MD
LG