Linkovi

Gradsko vijeće Nešvila vraća izbačenog poslanika u skupštinu Tenesija


Poslanici Džastin Džons i Džastin Pirson
Poslanici Džastin Džons i Džastin Pirson

Zvaničnici u Nešvilu jednoglasno su glasali za vraćanje jednog od demokratskih poslanika Džastina Džonsa u skupštinu Tenesija, odakle je izbačen glasovima republikanske većine.

NEŠVIL, TENESI - Republikanci su izglasali oduzimanje mandata dvojici poslanika, crnaca, zbog učešća u protestu protiv slobodnog nošenja oružja, organizovanog zbog pucnjave u školi.

Poslije glasanja Gradskog savjeta, Džons je pokrenuo marš prema Kapitolu, odakle je izbačen, praćen stotinama pristalica.

"Kad su krenuli da nas sahrane, nisu razumjeli da su samo položili sjeme", rekao je Džons pristalicama prije glasanja.

Drugi izbačeni poslanik iz Memfisa, Džastin Pirson, bi u međuvremenu mogao da bude ponovo imenovan na svoje mjesto na sastanku Komisije okruga Šelbi.

U Tenesiju će biti održani vanredni izbori za dva poslanička mjesta u narednim mjesecima i dvojica izbačenih poslanika planiraju da se kandiduju.

Poslanica Glorija Džonson, koja je takođe učestvovala u protestima, nije izbačena iz skupštine Tenesija
Poslanica Glorija Džonson, koja je takođe učestvovala u protestima, nije izbačena iz skupštine Tenesija

Demokratska predstavnica Glorija Džonson iz Noksvila, bjelkinja, pošteđena je izbacivanja iz skupštine zahvaljujući jednom glasu - iako je isto učestvovala u protestima.

Republikanski poslanici su pravdali svoje glasove rekavši da je Džonsonova imala manju ulogu u protestu - ona nije govorila u megafon, na primjer.

Džonsonova je, međutim, sugerisala da je rasa vjerovatno bila faktor zašto su Džons i Pirson izbačeni, ali ne i ona.

Izbacivanja su učinila Tenesi novim frontom u borbi za budućnost američke demokratije. Džons i Pirson su brzo privukli istaknute pristalice. Sa njima je razgovarao predsjednik Joe Biden, a u Nešvilu ih je posjetila potpredsjednica Kamala Harris.

Poslanici su sa protesta pozvali republikance da donesu neku vrstu zakona o kontroli oružja nakon pucnjave u školi u Nešvilu, u kojoj je poginulo šest osoba, uključujući troje djece i troje odraslih.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG