Linkovi

Gradonačelnik Bloomberg: New York "sretan" što bomba nije eksplodirala


Vlasti u New Yorku pregledavaju video snimke sigurnosnih kamera i ispituju druge dokaze kako bi utvrdili tko je pokušao aktivirati bombu na glasovitom gradskom trgu Times Sqaureu

Vlasti u New Yorku pregledavaju video snimke sigurnosnih kamera i ispituju druge dokaze kako bi utvrdili tko je pokušao aktivirati bombu na glasovitom gradskom trgu Times Sqaureu. Policija je evakuirala tisuće turista i kazališne publike sinoć, nakon što je jedan ulični prodavač primijetio sumnjivo vozilo i alarmirao policiju. Gradonačelnik Michael Bloomber izjavio je da su u zelenom terenskom vozilu marke Nissan Pathfinder pronađena dva kanistra s benzinom, tri spremnika s propanom, vatromet te dva sata i baterije.

Gradonačelnik je rekao da je naprava izgledala "amaterski napravljena", ali da je mogla izazvati "vrlo smrtonosni događaj" da je eksplodirala. Glasnogovornik newyorške policije Paul Browne je rekao kako se čini da je bomba počela s detonacijom, ali da je onda nešto pošlo krivim putem. Pirotehničari su pažljivo uklonili vozilo, a policija je nakon nekoliko sati ponovno dopustila pristup Times Squareu. Gradonačelnik Bloomberg je izjavio kako vlasti ne znaju tko je postavio bombu niti zašto.

Ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano je rekla kako dužnosnici tretiraju ovaj incident kao potencijalno terorističko djelo. Po njenim riječima, istražitelji provjeravaju dokazni materijal, uključujući i otiske prstiju, te video snimke tog vozila koje su zabilježile gradske sigurnosne kamere. Times Square je inače jedna od glavnih newyorških atrakcija s mnoštvom kazališta i restorana koji privlače svake godine milijune turista. Ministarstvo domovinske sigurnosti nije povećalo stupanj nacionalne prijetnje nakon ovog incidenta.

XS
SM
MD
LG