Linkovi

Gradonačelnik New Yorka proglasio vanrednu situaciju zbog znatnog priliva migranata


Gradonačelnik New Yorka Eric Adams (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)
Gradonačelnik New Yorka Eric Adams (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz)

Gradonačelnik Eric Adams proglasio je vanrednu situaciju u tom gradu - reagujući na priliv hiljada migranata sa područja Latinske Amerike koji posljednjih mjeseci pristižu sa južne granice SAD-a.

Njihov dolazak opteretio je gradski sistem skloništa za beskućnike.

Tokom govora u Gradskoj većinici Adams je rekao da očekuje da će gradska administracija potrošiti milijardu dolara zbog priliva tražilaca azila.

Njih više od 17.000 pristiglo je u grad od aprila – prosječno pet ili šest autobusa stizalo je svakog dana od početka septembra, dok ih je devet pristiglo u četvrtak, rekao je Adams – demokrata po stranačkoj pripadnosti.

"Uprkos tome što je naše saosjećanje neograničeno - naši resursi nisu. Na rubu smo provalije" rekao je Adams, pozivajući federalne i državne vlasti da pomognu.

Prema njegovim riječima, vanredne mere doprinijeće usaglašenoj reakciji na krizu u gradu Njujorku.

Guverner Texasa Greg Abbott, iz redova republikanaca koji nastoji da osvoji treći mandat na novembarskim izborima, organizovao je prebacivanje više od 3.000 migranata u New York.

Kako tvrdi, svrha tih njegovih poteza je da ukaže na problem rekordnog priliva migranata na granici SAD-a i Meksika.

Gradonačelnik New Yorka kritikovao je Abbotta jer je izostalo njegovo upozorenje da će slati migrante na sjever zemlje.

"Hiljade tražilaca azila prebačeno je autobusima u New York odvezeno bez najave, koordinacije ili nege", rekao je Adams.

Nedavno je guverner Floride Ron DeSantis, također republikanac, nedavno učestvovao u prebacivanju pedesetak migranata u eksluzivno ljetovalište Martha's Vineyard u američkoj državi Massachusetts.

Demokrate su optužile Abbotta i DeSantisa da politizuju i zloupotrebljavaju migrantsku krizu, dok republikanci krive administraciju predsjednika Joea Bidena jer, kako tvrde, nije uspjela da zaustavi priliv migranata na granici.

Inače, gradonačelnica Washingtona je u septembru proglasila vanrednu situaciju u gradu koji predvodi, i zatražila novčanu pomoć federalnih vlasti.

Republikanski guverner Abbott, u više navrata je organizovao transport migranata u američku prijestolnicu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG