Linkovi

Gradonačelnik New Yorka odustao od predsjedničke kandidature


On Aug. 2, 2019, NYC Mayor Bill de Blasio speaks to the news media after a disciplinary judge recommended the firing of officer Daniel Pantaleo, who used a fatal chokehold on unarmed black man Eric Garner during an arrest in 2014.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio (Bill de Blasio) prekinuo je danas svoju kampanju za kandidata Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine te da će podržati bilo kog kandidata koji bude izabran ispred Demokratske stranke.

On je objavio tu odluku danas u intervjuu za MSNBC.

De Blazio, koji je objavio da ulazi u trku u maju, nije od tada uspio da dobije veću podršku među velikim brojem pretendenata za predsjedničku nominaciju američkih Demokrata.

Oni treba da izaberu kandidata koji će se suprotstaviti republikancu Donaldu Trumpu koji se kandiduje za drugi mandat.

De Blazio (58) je započeo kampanju u maju sa glavnom porukom "radnici prije svih" i bio je 24. član Demokratske stranke koji se kandidovao da bude rival sadašnjem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu.

On je rekao da se osjeća da je doprinijeo koliko god može u unutarpartijskoj trci za predsjedničku nominaciju, i dodao je jasno da sada nije njegovo vrijeme.

Gradonačelnik Njujorka, koji nema pravo da se kandiduje za treći mandat 2021. godine, pokušao je da izgradi nacionalni profil, ali je bio u sjenci američkih senatora Bernija Sendersa i Elizabet Varen koji se zalažu za sličnu politiku kao i de Blazio.

Prva unutarstranačka glasanja po saveznim državama, takozvani "prajmeris" (Primaries), počela su u februaru, a završavaju se u junu sljedeće godine.

Predsjednički izbori će biti 3. novembra 2020.

XS
SM
MD
LG