Linkovi

Gradnja džamije na Nultoj točki - pravno utemeljena, ali možda ne i mudra odluka?


Gradnja džamije na Nultoj točki - pravno utemeljena, ali možda ne i mudra odluka?
Gradnja džamije na Nultoj točki - pravno utemeljena, ali možda ne i mudra odluka?

Transparent iza improvizirane pozornice sažeo je zabrinutost protivnika islamskog centra. Na njemu je pisalo: “Zaustavite šerijatski zakon prije nego što on zaustavi vas.”

Protivnici izgradnje Islamskog centra u blizini mjesta terorističkih napada 2001. godine u New York Cityju okupili su se pored mjesta nesreće kako bi prosvjedovali protiv tog projekta. Pristaše su se pak okupili dva bloka dalje, dok je televizijska publika slušala jednog od organizatora kako objašnjava svrhu predloženog centra. Dva suprotna stava temelje se na dva različita shvaćanja američke slobode.

Najavljeni danima unaprijed, prosvjedi protiv izgradnje Islamskog centra privukli su brojne Njujorčane. Građani su klicanjem bodrili govore u kojima se isticalo da predložena gradnja Islamskog centra predstavlja uvredu žrtvama terorističkog napada i njihovim obiteljima. Transparent iza improvizirane pozornice sažeo je još jednu veliku zabrinutost protivnika izgradnje islamskog centra. Na njemu je pisalo: “Zaustavite šerijatski zakon prije nego što on zaustavi vas.”

Jedan od govornika, Robert Lawrence, kaže da podrška šerijatskog zakona predstavlja izdaju Sjedinjenih Država. Prosvjednici su uz klicanje odobravali njegovu izjavu da su američki predsjednik Barack Obama, gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg i drugi političari izdali američki Ustav kad su podržali pravo muslimana na izgradnju Islamskog centra tako blizu Nultoj točki – mjestu gdje su nekoć stajali neboderi Svjetskog trgovinskog centra.

Govoreći o zamijećenoj prijetnji koju bi mogao predstavljati šerijat, organizatorica prosvjeda Beth Galinsky nabrajala je primjere u zemljama u kojima islamski fundamentalisti ubijaju ljude kamenovanjem, uskraćuju obrazovanje ženama i potiskuju one koji nisu muslimanske vjere: "Kad vam govore da morate prihvatiti da je islamski sustav jednak našem sistemu, a to je sustav vrijednosti i društvenih običaja koji je surov i okrutan, onda mi moramo ustati širom zemlje i proglasiti, uz ispriku imamu, da - po našem mišljenju - šerijat nije dobar, niti za žene, a niti za ljude uopće."

Imam kojeg je Beth Galinsky spomenula je Feisal Abdul Rauf. On je začetnik ideje o izgradnji Islamskog centra. U Sjedinjene Države emigrirao je prije 45 godina. Trenutno se nalazi na govorničkoj turneji po Srednjem Istoku koju financira američko Državno tajništvo. Imam Rauf također je predstavljao Sjedinjene Države u muslimanskom svijetu za predsjedništva Georga Walkera Busha. Njegova žena, Daisy Khan, je rekla da njen suprug temelji svoju viziju islamskog centra na modelima sličnih – kršćanskih i židovskih – centara koji su otvoreni svim Amerikancima. Mnogi od njih uključuju i mjesta za molitvu: "Centar će imati auditorij za 500 ljudi, bazen, sportske dvorane, ali i škole: od škole kuhanja do edukacijskih foruma i konferencija. To će biti mjesto za razmjenjivanje ideja."

Zagovornici Islamskog centra okupili su se na uglu ulice udaljenom dva bloka od mjesta kojeg mnogi protivnici izgradnje Islamskog centra nazivaju 'Nultom točkom džamije'. Dok brojni kritičari misle da Daisy Khan i imam Rauf imaju skrivene motive za izgradnju ovog centra te da predstavljaju vjeru koja se ne slaže s američkim vrijednostima, pristaše izgradnje ovog centra vjeruju da njih dvoje 'misle to što kažu' i smatraju ih Americi odanim građanima.

Malo je znakova kompromisa. Daisy Khan kaže da Islamski centar mora biti sagrađen jer je previše toga na kocki. No, nekoliko govornika na prosvjedu reklo je da se on ne smije izgraditi jer predstavlja 'prijetnju američkoj slobodi'.

XS
SM
MD
LG