Linkovi

Građani odaju posljednju poštu Desmondu Tutuu, heroju borbe protiv aparthejda


Jedan od memorijala za Tutua u Cape Townu.
Jedan od memorijala za Tutua u Cape Townu.

Hiljade građana odalo je posljednju poštu nadbiskupu Desmondu Tutuu, čije tijelo je izloženo u centralnoj katedrali u Cape Townu, gdje je često govorio protiv aparthejda i rasne nepravde.

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade koji se tokom cijelog života borio protiv rasnih i kulturološih podjela, preminuo je u 91. godini.

Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za Južnoafričku Republiku, gdje su ga mnogi zvali "Tata" (otac). Otkako je umro, crkvena zvona zvone svakodnevno u njegovu čast.

Njegovo tijelo će biti izloženo u katedrali i u petak tokom dana, dok će sahrana biti u subotu. Govor će mu držati predsjednik Cyril Ramaphosa.

"Ovdje sam da odam poštu. On je jedan od mojih uzora i želim da radim isto što i on u životu", rekao je Randall Ortel​, ljekar.

Amanda Mbikwana ​je stigla u 5 sati ujutru, sa majkom i rođacima, kako bi odala poštu: "Znamo šta je Tata radio, da se borio za nas i da živimo u slobodnoj zemlij zahvaljujući njemu".

Tutu je dobio Nobelovu nagradu za mir 1984. za nenasilan otpor manjinskoj bjelačkoj vladi. Deceniju kasnije svjedočio je i kraju tog režima i predsjedavao Komisijom za istinu i pomirenje koja je istraživala režimske zločine.

"Uvijek je bio glas onih koji se ne čuju i uvijek je bio glas razuma", rekao je anti-aparthejd aktivita Chris Nissen​.

Desmond Tutu je zatražio da bude sahranjen u najjeftinijem kovčegu i da sahrana ne bude luksuzna. Biće kremiran i njegovi ostaci će biti ostavljeni u katedrali, u kojoj je često govorio o rasnoj nepravdi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG