Linkovi

Gradić u Minnesoti ostaje bez policije zbog malih plata


Vozlilo policije u Goodhueu. (Foto: Facebook/@Goodhue Police Department)
Vozlilo policije u Goodhueu. (Foto: Facebook/@Goodhue Police Department)

Mali grad u Minnesoti uskoro će ostati iz policije, nakon što su zaposleni dali otkaze zbog malih zarada.

Šef policije gradića Goodhue Josh Smith i još jedan policajac su i dalje u službi, ali samo dok njihove ostavke ne stupe na snagu 23. augusta, prenio je dnevnik Minneapolis Star Tribune.

Smith je ostavku podnio na sastanku gradskog vijeća 9. augusta, dok su jedan policajac i petero honoraraca dali otkaz u petak, nakon što su saznali da šef policije napušta taj položaj.

"Ovo je tragično za nas", rekla je gradonačelnica Ellen Anderson Bak u ponedjeljak veče na vanrednom sastanku vijeća. Goodhue, na jugoistoku Minnesote, ima oko 1.300 stanovnika.

Vijeće će tražiti dodatna pojačanja od kancelarije šerifa okruga Goodhuea, dok gradski zvaničnici pokušavaju da obnove policijske snage.

Smith nije odgovorio na zahtjev agencije AP za komentar. Gradskom vijeću je u julu rekao da grad ne nudi dovoljno novca da zadrži policajce, kada druga mjesta nude bolju platu, a sve je više i radnih mjesta.

Na regrutovanje policajaca uticalo je i to što Goodhue ne nudi iste bonuse pri zapošljavanju kao drugi gradovi, rekao je Smith.

"Ako pokušate da zaposlite nekog za 22 dolara na sat, nikada više niko neće ući kroz ova vrata", rekao je šef policije vijeću i dodao da manji odsjeci plaćaju najmanje 30 dolara na sat.

Gradonačalnica je rekla da su masovne ostavke iznenađujuće zato što je vijeće povećalo platu policajcima za pet procenata, a Smithu za 13.000 dolara ranije ove godine.

Goodhue je najnovija u nizu manjih zajednica u Minnesoti koje pokušavaju da popune policijske snage u svijetlu sve većih budžetskih rezova i nedovoljnog broja policajaca.

Prošle godine je raspuštena policija u Morrisu, nakon haotičnih nekoliko mjeseci tokom kojih je radio samo šef policije i jedan policajac. Grad sada ima ugovor sa kancelarijom šerifa okruga Stevens.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG