Linkovi

Grad New York otvara sklonište za stotine muškaraca migranata


Sklonište za migrante u New Yorku.
Sklonište za migrante u New Yorku.

Grad New York je u srijedu otvorio šatorsko sklonište za hitne slučajeve kako bi ublažio pritisak koji je grad nedavno osjetio zbog stalnog priliva migranata koji su stigli autobusima, a koje su poslali zvaničnici iz Texasa i drugih južnih američkih država.

Humanitarni centar za hitne intervencije i pomoć na Randall's Islandu, istočno od Manhattana, bit će privremeni dom za 500 neoženjenih muškaraca migranata koji su stigli u grad nakon dugih putovanja koja su započeli u Venecueli i drugim mjestima južno od američke granice.

"Historija ove zemlje oduvijek je bila vezana za dobrodošlicu onima koji bježe od zla", rekao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams u srijedu.

"New York je oduvijek bio uzor kako efikasno koristiti našu infrastrukturu za rješavanje krize i osigurati da se prema ljudima odnosimo na human način, i to je ono što smo i učinili", dodao je.

Potreba za ovim objektom javlja se jer najnaseljeniji grad u Sjedinjenim Državama i dalje prima autobuse pune migranata iz Texasa i drugih južnih država u sklopu kampanje guvernera da stave u centar pažnje rekordne prelaske preko američko-meksičke granice.

Adams je prije dvije sedmice proglasio vanredno stanje kao odgovor na priliv, rekavši da je grad primio više od 17.000 migranata od aprila.

Guverner Teksasa Greg Abbott, koji traži treći mandat na američkim kongresnim izborima u novembru, poslao je više od 3.000 migranata u New York, dok je El Paso poslao otprilike 7.000 migranata u New York od kraja avgusta.

Gradski zvaničnici su u utorak na konferenciji za novinare rekli da će se objekat sastojati od trpezarije, tuševa, mašina za pranje veša i telefona koje migranti mogu koristiti za povezivanje sa voljenima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG