Linkovi

Građani Hrvatske bez vize u SAD


Antony Blinken nominated Croatia to join the visa waiver program
Antony Blinken nominated Croatia to join the visa waiver program

Sjedinjene Američke Države (SAD) uključile su Hrvatsku u svoj bezvizni program, čime je građanima Hrvatske omogućeno da borave u SAD bez vize do 90 dana, izjavio je američki sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas 28. septembra.

Kako je navedeno, vize će biti ukinute najkasnije do 1. prosinca 2021. godine.

"Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize", navedeno je u priopćenju.

Mayorkas je istakao da je "današnje imenovanje Hrvatske novim sudionikom Programa za ukidanje viza (VWP) važno priznanje zajedničkih ekonomskih i sigurnosnih interesa dveju zemalja".

"Čestitam Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge uvjete i veselim se nastavku naše bliske suradnje oko ključnih prioriteta", naveo je Mayorkas.

VWP je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo između SAD-a i određenih zemalja koje omogućuje međunarodna poslovna ili turistička putovanja u SAD bez vize do 90 dana.

Za sudjelovanje u tom programu država mora stalno ispunjavati zahtjeve vezane za borbu protiv terorizma, provođenje zakona, provedbu useljeništva, sigurnost dokumenata i upravljanje granicom. Ti zahtjevi uključuju postotak odbijanja neimigrantskih viza ispod tri posto, izdavanje sigurnih putnih isprava i blisku suradnju s američkim tijelima za provedbu zakona i protuterorizam.

Početkom kolovoza, američki državni sekretar Entoni Blinken nominovao je Hrvatsku za ukidanje viza. Hrvatska je na izuzeću od viznog režima radila od 2007. godine.

XS
SM
MD
LG