Linkovi

Grčka podigla ogradu na granici sa Turskom zbog izbjeglica iz Afganistana


ARHIVA - Afganistanka sa troje djece šeta ispred izbjegličkog kampa na ostrvu Samos u Grčkoj, 11. juna 2021.
ARHIVA - Afganistanka sa troje djece šeta ispred izbjegličkog kampa na ostrvu Samos u Grčkoj, 11. juna 2021.

Grčka je podigla ogradu od 40 kilometara i instalirala novi sistem kamera na granici sa Turskoj, iz straha od povećanog dolaska izbjeglica iz Afganistana. Grčka se od 2015. suočava sa izbjegličkom krizom, kada je više od milion, pretežno sirijskih izbjeglica, stiglo do njene teritorije morskim i kopnenim putem, bježeći od sukoba u svojoj zemlji.

Obraćajući se sa "Kontrolnog punkta 1", glavne postave na granici sa Turskom, ministar za javni red Mikalis Krisokoidis je uputio, kako je sam rekao, "jasno i pošteno upozorenje."

"Naše granice će ostati bezbjedne i nenarušene", rekao je i dodao da Grčka "neće dozvoliti bilo kakav nekontrolisani priliv izbjeglica."

Čelična ograda od 40 kilometara završena je proteklih dana, dok grčke vlasti strahuju od masovnog dolaska afganistanskih izbjeglica nakon što su talibani preuzeli vlast.

Ministar odbrane Nikos Panagiotopulos rekao je da je grčka ograda duž plitke reke Evros, koja zemlju razdvaja od Turske, samo dio većeg plana koji su osmislile vlasti da dodatno zaštite zemlju od nove migrantske krize. "U stanju smo pripravnosti ali će Gračka nastaviti da se štiti od svake prijetnje", rekao je.

Ministar odbrane rekao je da je specijalni sistem nadzora, koji uključuje dronove i noćne kamere, instaliran duž nove ograde da bi se spriječili eventualni ilegalni prelasci granice. Vojni buldožeri su primjećeni duž sjeverne granice zemlje sa Bugarskom, gdje je iz kamiona istovarena bodiljkava žica za gradnju novih ograda.

Grčka je u prvim redovima evropskih nevolja sa migrantima, od kako je oko 1,2 miliona izbjeglica iz Sirije prošlo kroz zemlju 2015. godine. Bio je to najveći dolazak migranata na evropski kontinent od Drugog svjetskog rata. Grčka se više puta žalila Evropskoj uniji da ne preduzima dovoljno koraka da podrži stotine hiljada migranata i izbjeglica koji su "zarobljeni" u toj zemlji već šest godina, pošto su susjedne države i druge evropske zemlje, uključujući i Njemačku, zatvorile svoje granice da spriječe dolazak izbjeglica.

Turski nacionalisti protestuju zbog prijema izbeglica u Ankari 11. avgusta 2021.
Turski nacionalisti protestuju zbog prijema izbeglica u Ankari 11. avgusta 2021.

Ujedinjene nacije sada apeluju na zemlje Evrope da ne učine isto u odnosu na izbjeglice iz Afganistana. Ali vlada u Atini kaže da neće pasivno dozvoliti novi talas migranta. Premijer Kirijakos Micotakis u petak je, neočekivano, održao hitan telefonski razgovor sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, u namjeri da dobije podršku i da razviju zajedničku strategiju u odnosu na potencijalnu novu migrantsku krizu u regionu. Detalji razgovora nisu objavljeni, ali ubrzo posle njega Erdogan je upozorio Evropu da neće dozvoliti da Turska postane, kako je rekao "skladište izbjeglica."

U Turskoj se već nalazi 3,6 miliona sirijskih izbjeglica i više od 300.000 Afganistanaca.

U Grčkoj, za to vrijeme, humanitarne grupe, afganistanske izbjeglice i ljevičarske partije protestuju zbog zida na granici i vladinog kontroverznog plana o odvraćanju migranata. Te grupe kažu da se planom potpuno ignorišu ljudska prava i prava na azil onih koji bježe od opasnosti i krvoprolića.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG