Linkovi

Govorom o stanju nacije dominirat će vjerojatno domaća pitanja


U utorak, 12. februara, predsjednik Obama održat će govor o stanju nacije, svoj prvi od početka njegova drugog mandata. Godišnje obraćanje predsjednika SAD-a Kongresu na zajedničkoj sjednici obaju Domova, Senata i Zastupničkog doma, pratiti će i milijuni u Americi i u svijetu.

Svojim prvim obraćanjem Kongresu, 2009. godine, predsjednik Obama je za cilj imao vraćanje i ulijevanje povjerenja usred najteže financijske krize od vremena Velike depresije.

“Iako živimo u teškim i neizvjesnim vremenima,” rekao je tada predsjednik Obama, “večeras želim da svaki Amerikanac zna: Izgradit ćemo ponovno, oporavit ćemo se, i Sjedinjene Američke Države bit će jače nego prije.”

Otada, predsjednik Obama je govor o stanju nacije koristio kao priliku da govori o događajima koji su potresali zemlju, događajima kao što su masovna ubojstva.

Na krilima pobjede, ojačan reizborom, on sada od Kongresa traži uvođenje oštrije kontrole oružja i usvajanje opsežne reforme imigracijskog sustava.

James Carafano, iz konzervativne Heritage Foundation, kaže: “Imigracija će, očito, biti središnja tema kao i pitanja kontrole oružja i oružano nasilje, a govorit će i mnogo o proračunu jer još uvijek smo usred rješavanja problema budžeta.”

Suočeni s ožujskim rokom za postizanje sporazuma s Kongresom, i smanjenje deficita i vladina štednja bit će glavne točke govora.

No, kako John Sides, sa Sveučilišta George Washington, kaže – predsjednik Obama mora napraviti bilancu između gospodarskog rasta i tekućih problema koji muče mnoge Amerikance.

“Gospodarstvo se oporavlja, Obamina popularnost bilježi porast... ali mislim da smo još uvijek na tananim nogama. Masovna nezaposlenost je i dalje prisutna i morit će nas još neko vrijeme.”

U svojem prošlogodišnjem govoru o stanju nacije, predsjednik Obama je najavio kraj američkoj vojnoj angažiranosti u Iraku i obznanio da Osama bin Laden više ne predstavlja opasnost. Ove godine, vjerojatno će opet biti riječi o Afganistanu i roku za povlačenje većeg dijela američke vojske.

Anthony Cordesman, iz Centra za strategijske i međunarodne studije, kaže da će arapski svijet imati značajno mjesto u Obaminom govoru.

“Sigurno je da će govoriti o previranjima u arapskom svijetu i o problemima koje ona donose – bez aktivne američke diplomacije, bez spoja američke ekonomske i vojne pomoći, bez stalnih nastojanja za postizanje stabilnosti i demokratskijih režima u području, razvoj događaja mogao bi predstavljati daleko veću opasnost.”

Predsjednik Obama će također morati poručiti republikancima i demokratima u Washingtonu da je potrebna veća i bolja međusobna suradnja, kaže John Sides i dodaje: “...jer tek onda ćemo vidjeti da se Amerikancima vraća povjerenje u vladu, uz porast podrške samome predsjedniku.”

Republikanci, kaže John Sides, počinju pažljivije slušati glasove unutar njihove stranke koji se protive beskrajnom sukobljavanju s predsjednikom Obamom.
XS
SM
MD
LG