Linkovi

Američkoj saveznoj vladi prijeti djelomična blokada rada


Senator Ted Cruz
Senator Ted Cruz
Napetosti su izuzetno visoke u američkom Kongresu kako se približava rok u ponoć u ponedjeljak do kada treba produžiti financiranje rada američke vlade na kraju fiskalne godine kako bi se izbjegla djelomična blokada rada vlade. Zakonodavci su zabrinuti zbog niza kriznih situacija, otkako je američko ministarstvo financija objavilo da Kongres takodjer mora povisiti granicu nacionalnog duga do 17. oktobra. Stručnjaci kažu da ideološke razlike izmedju demokrata i najkonzervativnije struje republikanaca oko tog koliku ulogu vlada treba imati u svakodnevnom životu Amerikanaca, sve više otežavaju pravovremeno obavljanje posla u Kongresu.

Republikanski senator Ted Cruz je čak pročitao i jednu dječiju bajku dok je govorio cijelu noć u Kongresu kako bi onemogućio kongresnu diskusiju i eventualni dogovor. Kritičari su njegov maratonski govor nazvali političkim teatrom,dok su ga drugi uporedili s likom iz kultnog američkog filma Gospodin Smith ide u Washington, u kojem James Stewart igra mladog senatora koji se digao protiv korupcije.

Neki Amerikanci u ovoj budžetskoj drami vide sličnost s tim filmom. Analitičar Charlie Cook predvidja da će Kongres na kraju odobriti fondove za vladu i povisiti granicu američkog duga. Čak ako se rad vlade blokira na par dana, kaže on, sve će na kraju biti sredjeno.

Cijela ta priča oko blokade rada i visine duga, sve je to kao neki film. Znaš kakav će kraj biti, jedino što ne znaš koliko će dugo agonija trajati i koliko će boljeti, ali svi znamo kako će se to završiti., kaže Cook.

Slične situacije su se dogadjale i ranije zbog povišenja granice duga. Lider većine u Senatu, demokrata Harry Reid , augusta 2011. godine:

Stavljati flaster na kriznu ranu je sramota za Kongres, za ovu zemlji i za svijet.

Predsjednikova reforma sistema zdravstvenog osiguranja za Amerikance je u srži neslaganja - vodi se žučna rasprava o tome kakva bi trebala biti uloga savezne vlade u tome da se obezbijedi milionima Amerikanaca pristup zdravstvenom osiguranju.

Dio američke javnosti je ustao da prosvjeduje protiv povećane uloge vlade u svemu tome, a podjela u Kongresu izmedju republikanaca i demokrata , koji se zalažu za reformu, odraz je podijeljenosti i u samoj zemlji. Još jednom Charlie Cook:

"Imate veliki broj Amerikanaca koji su vrlo uznemireni zbog nivoa potrošnje savezne vlade i nivoa nacionalnog duga. Mnogi tvrde da su beskrajno ljuti i da se to više neće trpiti.

Drugi analitičari kažu da se republikanci igraju s vatrom ako dodje do djelomičnog zatvaranja vlade. Ekspert za budžet Stan Collender objašnjava:

Vjerujem da će oni republikanci koji nisu pripadnici krajnje desnog krila Čajanka, nemilitantni konzervativci republikanske stranke , konačno reći: Dosta ovog naduravanja, moramo odmah pronaći rješenje jer krvarimo politički.

Posljednji čin ove drame bi mogao doći u posljednjem trenutku , kada Zastupnički dom -moguće je - odluči da glasa pred sami rok koji ističe u ponedjeljak u ponoć, tj. kada ističe fiskalna godina.
XS
SM
MD
LG