Linkovi

Gospodarski oporavak više pogoduje Amerikancima, a manje Amerikankama


U potrazi za poslom, muškarci bolje prolaze?
U potrazi za poslom, muškarci bolje prolaze?

Od milijun i 300 tisuća radnih mjesta otvorenih u Sjedinjenim Državama od početka ekonomskog oporavka više od milijun - više od 80 posto - otišlo je muškarcima, a zaposleno je svega 113 tisuća Amerikanki.

Sjedinjene Države polako se oporavljaju od ekonomske krize. Primjetan je, međutim, jedan trend. Nova radna mjesta uglavnom odlaze muškarcima.

Nedavna recesija teže je pogodila američke muškarce negoli žene. Dvostruko više Amerikanaca izgubilo je posao u odnosu na Amerikanke. Sada, kad se otvaraju nova radna mjesta, nezaposlene žene jako teško dobijaju poslove. Dawn Rayner, jedna od njih, opisuje svoje probleme: "Poslala sam životopis na više od dvije tisuće oglasa. I koliko puta su me zvali telefonom ili pozvali na intervju?! Imala sam samo dva telefonska intervjua za posao, ali uzalud... "

Dawn Rayner nije usamljena. Od milijun i 300 tisuća radnih mjesta otvorenih u Sjedinjenim Državama od početka ekonomskog oporavka više od milijun, više od 80 posto otišlo je muškarcima, a zaposleno je svega 113 tisuća Amerikanki.

U trgovinskom sektoru obično je uposlen podjednak broj muškaraca i žena. Tu je od početka oporavka zaposleno stotinu tisuća muškaraca. Što se tiče žena, one su u tom sektoru izgubile upravo toliko - 100 tisuća - radnih mjesta.

Jedan od glavnih razloga za takav nerazmjer je to što je od milijardi dolara koje je američka vlada investirala u poticanje oporavka najveći dio novca otišao u industrijske grane u kojima radi manje žena. Na primjer, u građevinsku industriju i promet. Od ukupnog broja zaposlenih u građevinskom sektoru samo je 13 posto žena, a svega pet posto žena radi u transportnom sektoru.

XS
SM
MD
LG