Linkovi

Philp Gordon u Prištini potvrdio američku podršku nezavisnom Kosovu


Sjever Kosova, koji bi Srbija željela priključiti svojoj teritoriji, kao dio rješenja spora oko Kosova
Sjever Kosova, koji bi Srbija željela priključiti svojoj teritoriji, kao dio rješenja spora oko Kosova

Zamjenik američkog državnog sekretara na turneji po 4 zemlje zapadnog Balkana

Visoki američki zvaničnik u posjeti zemljama zapadnog Balkana je izjavio da se Washington protivi pozivima Srbije da se Kosovo podijeli po etničkim granicama, kako bi to, po navodima iz Beograda, riješilo spor oko proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon je izjavio da bi pravljenje novih etničkih granica na Kosovo kako bi srpska manjina bila inkorporirana u Srbiju - bio recept za katastrofu za cijeli region Balkana.


Gospodin Gordon je ovo izjavio tijekom posjeta Prištini, gdje se sastao s kosovskim premijerom Hashim Thacijem.


Zamjenik srbijanskog premijera Ivica Dačić je rekao nedavno da bi Beograd možda moga o riješiti spor oko Kosova ako bi se sjeverni dijelovi naseljeni srpskim stanovništvom pripojili Srbiji.


Zamjenik američkog državnog sekretara je , da podsjetimo na turneji po 4 balkanske zemlje, koja je počela posjetom BIH. Jučer je bio u Srbiji, danas je na Kosovu, a turneja se završava posjetom Hrvatskoj.

Još u Sarajevu se Philip Gordon sastao sa kosovskim ministrom vanjskih poslova Enver Hodžajem, i tom prilikom obećao nastavak američke podrške Kosovu kao neovisnoj i multi etničkoj državi. Gordon je ujedno pozvao na , kako se izrazio , tehnički dijalog izmedju Kosova i Srbije, rekavši da će to umanjiti razlike u gledištima.

XS
SM
MD
LG