Linkovi

Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca: Duži period traju problemi unutar Tužilaštva BiH


Gordana Tadić
Gordana Tadić

Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), govorila je o stanju u toj instituciji na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), ali i odgovarala na pitanja novinara.

Tadić je navela da je suspendirani glavni tužilac Goran Salihović bio okružen svojim savjetnicima i nije imao običaj da se konsultuje sa zamjenicima.

U vrijeme dok je Salihović obavljao dužnost glavnog tužioca, Tadić je bila jedna od njegovih zamjenica, a za vršiteljicu dužnosti izabrana je nakon njegove suspenzije u septembru prošle godine.

Dok tužioci sami sebe prijavljuju i istražuju unutar Odjela za kriminal i korupciju, Tadić je rekla da problemi traju duži period, a „ispod nule” ocijenila je stanje koje je zatekla dolaskom na čelo Tužilaštva.

Pred VSTV-om se je u toku disciplinski postupak protiv Salihovića zbog niza prekrašaja opisanih u tužbi.

U jednoj od tačaka disciplinske tužbe se navodi da je Salihović onemogućio tužiocima da se upoznaju sa predmetima na kojima su bili angažovani, već su samo potpisivali rješenja, a svjedoke su saslušavale osobe koje nisu tužioci.

Pored ove tačke, Salihović se tereti da je propustio tražiti svoje izuzeće u predmetima kada postoji sukob interesa, da se upuštao u neprimjerene kontakte sa sudijom i strankama u postupku, te da je davao lažne informacije u vezi sa prijavama na radno mjesto.

U odvojenoj krivičnoj istrazi prikupljaju se dokazi u vezi sa sumnjom da je Salihović počinio krivična djela koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka.

Salihović nije usamljen slučaj kada je riječ o krivičnim istragama i disciplinskim postupcima unutar Tužilaštva.

„Želim da kažem da ti postupci nisu pokrenuti na osnovu medijskih istupa ili novinskih članaka, nego su pokrenuti nakon provedenih određenih radnji u okviru Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, kaže Tadić.

Pojašnjava da su tužioci, vjerujući u promjene koje su uslijedile nakon suspenzije Salihovića, obavještavali nju o „anomalijama”. Naložila je, kaže, formiranje predmeta u cilju provjera navoda sa kojim je upoznata.

Pored Salihovića, krivična istraga se vode i protiv Bože Mihajlovića, doskorašnjeg šefa Odjela za kriminal i korupciju, a zbog nesavjesnog rada. Protiv Diane Kajmaković, tužiteljice tog Odjela, formiran je predmet na osnovu prijave Mihajlovića, nakon što je podnio ostavu na mjestu šefa Odjela za kriminal i korupciju.

Istraga protiv Kajmaković nije otvorena, već se vrši provjera Mihajlovićevih navoda. Ured disciplinskog tužioca je zatražio nedavno od Disciplinske komisije suspenziju za Mihajlovića, a odluka još nije donesena.

Disciplinska komisija također je nedavno, zbog nedostatka dokaza, odbila suspendovati Olega Čavku, tužioca u Odjelu za kriminal i korupciju, a protiv kojeg je pokrenuta krivična istraga.

Radi se o tužiocima koji su javnosti poznati po radu na nekim složenim predmetima.

„Vidjećemo kako će se sve to završiti”, kazala je novinarima Tadić.

Milan Tegeltija: Dajemo podršku Gordani Tadić
Milan Tegeltija: Dajemo podršku Gordani Tadić

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da će u narednom periodu Tadić poduzeti nekoliko mjera, a neke se odnose na izmjene propisa o unutrašnjoj organizaciji, kao i na kadrovske promjene.

XS
SM
MD
LG