Linkovi

Unutarnje reforme Mihaila Gorbačova pridonijele raspadu Sovjetskog saveza


Bivši čelnik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov, 30. novembra 2011.
Bivši čelnik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov, 30. novembra 2011.

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Brent Scowcroft: "Gorbačov nije bio demokrat, ali je pokušao učiniti cijeli sistem efikasnijim i smanjiti prisile i ugnjetavanja."

Ovog se mjeseca obilježava dvadeseta godišnjica pada Sovjetskog saveza, čijem su raspadu pridonijele unutarnje reforme posljednjeg sovjetskog čelnika, Mihaila Gorbačova.

Mihail Gorbačov postao je čelnikom Sovjetskog saveza početkom 1985. godine. Sa svoje 54 godine, bio je tada najmlađi član Politbiroa koji ga je imenovao za predsjednika. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Brent Scowcroft, kaže da je Sovjetski savez prije Gorbačova imao niz starijih čelnika:

"Mislim da je Gorbačov doveden na vlast kako bi stimulirao i unaprijedio tadašnji sistem. No, nije bilo jasno na koji način. A nisam niti siguran da je u tome uspio."

Sljedećih šest godina, gospodin Gorbačov započeo je niz domaćih reformi koje su radikalno promijenile Sovjetski savez. Thomas Pickering, bivši američki veleposlanik u Moskvi:

"On je pokušao analizirati kojim je putem Rusija tada išla i, da tako kažem, uzjahati konja. Umjesto toga, našao se na leđima neobuzdanog slona."

Reforme Mihaila Gorbačova utjecale su na sve segmente društva. Uključivale su ukidanje ograničenja tiska i oslobađanje političkih zatvorenika i disidenata iz zatvora i prognanstva. Ponovno bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, general Brent Scowcroft:

"On nije bio demokrat, ali je pokušao učiniti cijeli sistem efikasnijim i smanjiti prisile i ugnjetavanja."

Međutim, institucija u kojoj Gorbačov nije uspio provesti reformu bila je sovjetska Komunistička partija. Upravo su iz njenih redova, te iz čelništva vojske i KGB-a, tvrdolinijaši pokušali izvesti državni udar protiv Gorbačova u augustu 1991. godine. No, on nije uspio.

"Bio je to prilično amaterski pokušaj udara. Nije bio dovoljno dobro isplaniran niti izveden, rekao je bivši američki veleposlanik Brent Scowcroft."

S njim se slaže Thomas Pickering, također bivši veleposlanik u Moskvi:

"Sovjetsko vodstvo, sastavljeno uglavnom od ljudi poodmakle dobi i 'starog kova,' bilo je u raspadu."

Sovjetski se savez raspao četiri mjeseca nakon neuspjelog državnog udara. To je, kaže Brent Scowcroft, pružilo priliku Borisu Yeltsinu da se izravno suprotstavi Gorbačovu:

"Kako eliminirati Gorbačova? Izmaknete mu Sovjetski savez ispod nogu, eto kako. Mislim da se Sovjetski savez, u tehničkom smislu, raspao velikim dijelom zbog toga što je Gorbačov 'ostao bez posla.'"

Brojni stručnjaci kažu da je Mihail Gorbačov oslobodio sile koje zapravo nije mogao obuzdati, a te su sile dovele do neizbježnog pada Sovjetskog saveza 25. decembra 1991. godine, kad je Mihail Gorbačov podnio ostavku na mjesto sovjetskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG