Linkovi

Goran Hadžić pojavljuje se danas u haaškoj sudnici


An aerobatics team performs during the Australian International Airshow in Melbourne.
An aerobatics team performs during the Australian International Airshow in Melbourne.

Tužiteljstvo je proširilo sastav zajedničkog kriminalnog pothvata okupivši znana imena no i ovoga puta izbjegavši spomenuti vojni vrh JNA

Goran Hadžić izjašnjavat će se danas o optužnici s 14 točaka teških povreda ratnog i humanitarnog prava. Glavni je tužitelj na pressici po uhićenju zadnjeg preostalog bjegunca objavio da je optužnica izmijenjena i proširena, točnije pojašnjena, što je uobičajeno i smatra se ažuriranjem dokumenta a nakon što je optuženik na raspolaganju kaznenom sudu. Optužnica pokriva val nasilja u Slavoniji.

Najzanimljiviji dio – što se težnine i veličine odgovornosti optuženoga tiče - biti će Vukovar. Dokument opisuje «stanje ratnog sukoba», u prvim mjesecima optužnice, kada se dogodilo najviše zločina, sukob nije bio međunarodni – za te zločine pravila su stroža. Tužiteljstvo je proširilo sastav zajedničkog kriminalnog pothvata okupivši znana imena no i ovoga puta izbjegavši spomenuti vojni vrh JNA, koji se od eventualnog ispitivanja odgovornosti izvukao i ovom zadnjom optužnicom. Serge Brammertz veli da je vrijeme na koje se optužnica odnosi nepromijenjeno no da su dodani individualni zločini kao i pojašnjena Hadžićeva uloga nadređenoga. Hadžić ima pravo odbiti izjašnjavanje o optužnici te će mu sudac odobriti 30 dodatnih dana za razmišljanje. Moguć je i rijedak scenarij u Haagu, prihvaćanje odgovornosti, čime Hadžić izbjegava suđenje no ovakav razvoj dolazi u obzir tek nakon premišljanja optuženika, odnosno pregovora s Tužiteljstvom koje u zamjenu za priznanje krivice može odustati od pojedinih točaka optužnice.

XS
SM
MD
LG