Linkovi

Goran Hadžić pojavljuje se danas u haaškoj sudnici


An aerobatics team performs during the Australian International Airshow in Melbourne.

Tužiteljstvo je proširilo sastav zajedničkog kriminalnog pothvata okupivši znana imena no i ovoga puta izbjegavši spomenuti vojni vrh JNA

Goran Hadžić izjašnjavat će se danas o optužnici s 14 točaka teških povreda ratnog i humanitarnog prava. Glavni je tužitelj na pressici po uhićenju zadnjeg preostalog bjegunca objavio da je optužnica izmijenjena i proširena, točnije pojašnjena, što je uobičajeno i smatra se ažuriranjem dokumenta a nakon što je optuženik na raspolaganju kaznenom sudu. Optužnica pokriva val nasilja u Slavoniji.

Najzanimljiviji dio – što se težnine i veličine odgovornosti optuženoga tiče - biti će Vukovar. Dokument opisuje «stanje ratnog sukoba», u prvim mjesecima optužnice, kada se dogodilo najviše zločina, sukob nije bio međunarodni – za te zločine pravila su stroža. Tužiteljstvo je proširilo sastav zajedničkog kriminalnog pothvata okupivši znana imena no i ovoga puta izbjegavši spomenuti vojni vrh JNA, koji se od eventualnog ispitivanja odgovornosti izvukao i ovom zadnjom optužnicom. Serge Brammertz veli da je vrijeme na koje se optužnica odnosi nepromijenjeno no da su dodani individualni zločini kao i pojašnjena Hadžićeva uloga nadređenoga. Hadžić ima pravo odbiti izjašnjavanje o optužnici te će mu sudac odobriti 30 dodatnih dana za razmišljanje. Moguć je i rijedak scenarij u Haagu, prihvaćanje odgovornosti, čime Hadžić izbjegava suđenje no ovakav razvoj dolazi u obzir tek nakon premišljanja optuženika, odnosno pregovora s Tužiteljstvom koje u zamjenu za priznanje krivice može odustati od pojedinih točaka optužnice.

XS
SM
MD
LG