Linkovi

Korporacije protiv slobode interneta


Korporacije protiv slobode interneta
Korporacije protiv slobode interneta

Američka gigantska internet kompanija Google i takođe velika komunikaciona kompanija Verizon objavile su svoju ideju o tome kako bi internet trebalo da bude regulisan u budućnosti.

Američka gigantska internet kompanija Google i takođe velika komunikaciona kompanija Verizon objavile su svoju ideju o tome kako bi internet trebalo da bude regulisan u budućnosti. Do toga je došlo neposredno nakon presude jednog federalnog apelacionog suda da Federalna komisija za komunikacije ne može da spriječi internet posrednike da kompanijama koje objavljuju razne sadržaje preko interneta skuplje naplaćuju brži prenos podataka do potrošača.To je onemogućilo pomenutoj komisiji da propisima reguliše slobodan i otvoren internet.

Adam Thierer je predsjednik konzervativne Fondacije za napredak i slobode:

- Ovim najnovijim dogovorom određuju se principi za koje kažu da bi mogli da budu osnov za širi dogovor među provajderima u borbi za neutralnost interneta.

Principi koje predlažu Google i Verizon su pokušaj kompromisa. Dvije kompanije se slažu da bi kablovska veza sa internetom, kakva stiže do kuća i kancelarija, trebalo da ostane slobodna i otvorena, a da bi bežične veze - na primjer do mobilnih telefona - trebalo da budu skuplje za one koje žele brži protok podataka. Ovaj prijedlog izazvao je lavinu kritika - ali iz različitih razloga.

Joel Kelsey, politički savjetnik liberalne neprofitne organizacije Free Press, protivi se poskupljenju bežičnog interneta:

- Način dostave signala ne bi trebalo da ima veze, jer je internet jedinstven. A prema ovom prijedlogu, korisnici bi plaćali razne cijene na osnovu toga kako žele da budu priključeni na internet.

Adam Theirer smatra da bi tržištu trebalo prepustiti da formira cijene i protivi se prijedlogu da država reguliše internet:

- Imamo previše regulatornih tijela koja nanose štetu slobodnoj konkurenciji na internetu. U suštini, Federalna trgovinska komisija i Sekretarijat za pravosuđe imaju mogućnost da regulišu antikonkurentno ponašanje na mnogim tržištima.

Joel Kelsi se, medjutim, protivi tome da korporacije odredjuju federalne propise i kaže da će se povećanje cijena usluga provajderima slomiti na potrošačima.

- Naši zakonodavci trebalo bi da se snažno bore protiv toga. Kada budu odlučivali da li je bolje imati zakone ili propise koje donosi Federalna komisije za komunikacije, trebalo bi da interese potrošača stave ispred interesa investitora.

Bitka za regulisanje interneta daleko je od kraja. Obje strane će sada pokušati da ubijede zakonodavce u svoja gledišta. Ali s obzirom na izbore u novembru, to će sve vjerovatno biti odloženo za iduću godinu.

XS
SM
MD
LG