Linkovi

Aviokompanije, hoteli, trgovci na malo strahuju da će biti izostavljeni u Googleovim promjenama pretraživanja


Google's logo
Google's logo

Grupe lobiranja koje predstavljaju avio-kompanije, hotele i trgovce na malo pozvale su tehnološke regulatore Evropske unije da osiguraju da Google uzme u obzir njihova gledišta, a ne samo velike posrednike, kada unose promjene kako bi se uskladili sa značajnim tehničkim pravilima.

Grupacija Airlines for Europe koja ima Air France KLM i vlasnik British Airwaysa IAG kao članovi, hotelska grupa Hotrec, European Hotel Forum, EuroCommerce, Ecommerce Europe i Independent Retail Europe je i u martu su izrazili zabrinutost zbog uticaja novih pravila.

Zakon o digitalnim tržištima EU (DMA) nameće listu stvari koje treba i ne treba raditi Googleu i pet drugih tehnoloških giganata s ciljem da se korisnicima pruži veći izbor i konkurentima bolje šanse da se takmiče, ali grupe su izrazile zabrinutost da bi prilagodbe mogle naštetiti njihovim prihodima.

U zajedničkom pismu šefici EU za borbu protiv monopola Margrethe Vestager i šefu industrije EU Thierryju Bretonu od 22. maja oni su rekli da su njihove brige od tada porasle.

"Naše industrije imaju ozbiljne zabrinutosti da bi rješenja i zahtjevi za implementaciju DMA-a mogli dodatno povećati diskriminaciju", napisali su.

"Prva zapažanja pokazuju da ove promjene rizikuju ozbiljno smanjenje prihoda od direktne prodaje kompanija davanjem većeg značaja moćnim onlajn posrednicima zbog preferencijalnog tretmana koji bi dobili", rekli su.

Komisija, koja sada istražuje Google zbog mogućih kršenja DMA, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Google, koji je u martovskom postu na blogu rekao da promjene u rezultatima pretrage daju velikim posrednicima i agregatorima veći promet, a manje za hotele, avio kompanije, trgovce i restorane, nije imao trenutni komentar.

"Zabrinuti smo što se istraga o neusklađenosti odnosi samo na potrebu da se usluge trećih strana tretiraju na pošten i nediskriminatoran način, bez ikakvog priznanja europskih kompanija koje također nude svoje usluge na Google-u", navode grupe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG