Linkovi

Google i YouTube kažnjeni zbog nelegalnog prikupljanja podataka o djeci


Website YouTube, u vlasništvu kompanije Google, platiće kaznu od 170 miliona dolara po otpužbi za nelegalno prikupljanje i dijeljenje ličnih informacija o djeci.

Google će u okviru sporazuma o poravnanju platiti Federalnoj trgovinskoj komisiji 136 miliona dolara, a državi New York 34 miliona.

Riječ je o najvećoj kazni izrečenoj zbog kršenja federalnog zakona iz 1998. godine, kojim se zabranjuje prikupljanje podataka o djeci mlađoj od 13 godina, bez roditeljskog pristanka.

YT je optužen da je prikupljao lične podatke o gledaocima dječjih kanala bez roditeljskog pristanka i da ih je koristio za ciljane reklame.

"YouTube je kod potencijalnih korporativnih klijenata promovisao svoju popularnost među djecom. Međutim, kada se govorilo o poštovanju zakona koji štiti privatnost djece, kompanija je odbijala da prizna da su dijelovi njene platforme jasno namjenjeni djeci", rekao je predsjedavajući komisije Džo Simons.

YouTube će osim plaćanja novčane kazne morati i da preispita način na koji tretira sadržaj za djecu.

"Podatke o bilo kome ko gleda dječji sadržaj na YT tretiraćemo kao da je riječ o djetetu, bez obzira na starost korisnika. To znači da ćemo ograničiti prikupljanje podataka, i u potpunosti ukloniti ciljane reklame s tog sadržaja", saopštila je izvršna direktora YouTube-a Suzan Vojcicki.

Velike tehnološke kompanije su posljednje dvije godine pod sve većim nadzorom američke vlade, naročito zbog načina koji prikupljaju i koriste lične podatke o korisnicima, ali i zbog mogućeg nelegalnog gušenja konkurencije.

XS
SM
MD
LG