Linkovi

Google Glass: Da li narušava privatnost?


Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti je prošetala Washingtonom noseći Google Glass da vidi da li ljudima smeta ako ih snimate, a oni to ne znaju.

Kompjuteri koje možete nositi na sebi su najnoviji izum tehnologije, ali takve inovacije izazivaju i brigu po pitanju privatnosti. Novinarka Glasa Amerike Carolyn Presutti je isprobala najnoviji izum kompanije Google, naočale Google Glass, kako bi vidjela na koji način Amerikanci reagiraju na njih.
Kada obavljate svakodnevne obaveze, vjerovatno ne razmišljate da vas možda snimaju kamerom. Ali sada, sa kamerama koje se nose na sebi, možda ste na kameri, a da to i ne znate. Stavili smo Google glass i izašli u centar Washingtona, te namjerno zaustavljali prolaznike kako bi ih upitali šta misle o privatnosti i snimanju kamerom.

Mislim da bi ste me prvo trebali pitati, kaže jedan prolaznik.

Drugi su bili prijateljski raspoloženi, dok im nismo rekli da ih snimamo.

Jedna od prolaznica je zabrinuta da bi se takvom kamerom mogla snimati njena djeca.

To bi mogao vidjeti svaki perverznjak i to ne bih htjela da se desi.

Drugi opet imaju podjeljeno mišljenje.

To je zabavno.
Super je.
Meni se ne dopada, jer mislim da me ne biste trebali snimati bez mog znanja, kažu neke od prolaznica.

Pa iskreno govoreći, mislim da gdje god ovdje hodate, uvijek ste na nekoj kameri.

Američki zakon dozvoljava snimanje kamerom na većini javnih mjesta. Sa uređajem kojeg nosite na sebi, kao što je Google Glass, snimanje nije očigledno. Neki strahuju da bi zabrinutosti za privatnost mogle voditi ka zakonima koji će još više ograničavati slobode. Thomas Sanchez prati digitalne trendove u svojoj kompaniji Social Driver.

Moja najveća briga vezana za zakon ili praksu je da bi mogli biti preoštri. Vidim potrebu, jer morate misliti na dobrobit javnosti, ali inovacije stvaraju poslove. Ako uništimo ovu inovaciju, ona će se desiti negdje drugo, kaže Thomas Sanchez.

Norma ponašanja koje se odnosi na to kada i kako koristiti Google glass je još uvijek u razvojnoj fazi. Možda će to utvrditi mlađe generacije.

Oh, pa to je kamera. Mogu vidjeti samu sebe, kaže jedna djevojčica.
XS
SM
MD
LG