Linkovi

Google Doodle - odraz kulture inovacije kompanije Google


Sa marketinškog stajališta, Google, enormno profitabilan internetski pretraživač, rano se izdvojio od konkurencije svojom osnovnom stranicom, s ikonskim logom na praznoj, bijeloj pozadini. Jednostavan dizajn naglašava intencije kompanije – da bude pretraživač, a ne stranice za vijesti ili zabavu. Osnovna se stranica nikada ne mijenja osim kad je riječ o Google Doodle, posebno dizajniranom Googleovom logu – artističkoj, katkada smješnoj, katkada iznenađujućoj i zbunjujućoj izvedbi u koju je Google logo uklopljen. Pojavljuje se povremeno, ali postao je slavan. Brian Padden je, za Glas Amerike, posjetio kampus Googlea, u Mountain Viewu, kraj San Francisca, u Californiji, da bi saznao više o tome zašto Google “dudla”...

Svatko tko koristi Google primijetit će s vremena na vrijeme Doodle, posebno dizajnirani logo kojim se obilježava neki praznik, kao kineska Nova godina, ili neka godišnjica, kao datum na koji je, prije 150 godina, otvorena bila londonska podzemna željeznica, ili pak, na neki poseban i duhovit način, nekome ili nečemu odaje počast – u ovoj Zamboni animaciji, to je stroj za održavanje leda na klizalištu.

Te umjetničke izvedbe Googleovog loga privlače Googleovoj stranici veći broj korisnika. Ali njihova vrijednost, kaže Ryan Germic, glavni Googleov “Doodler”, odnosno glavni Googleovog kreativnog tima, nije nešto što ćemo naći u tradicionalnom poslovnom planu:

“Ahhh, egzistencijalno pitanje - zašto? Zato da iznenadimo i razveselimo, razgalimo naše korisnike i da Google malo humaniziramo.”

Za razliku od poslovne strane Googlea, gdje se konstantno analiziraju podaci i korištenje pretraživača, Googleov Doodle se procjenjuje, kaže Germic, prema subjektivnim kriterijima.

“Pratimo društvene mreže, medije... da vidimo nasmijavamo li i zabavljamo li druge onime što stvaramo. A pokušavamo i uspostaviti jednu emocionalnu vezu umjesto da samo gledamo na to koliko hitova dobijamo za pojedini Doodle.”

Jennifer Hom, također u kreativnom timu Googlea, kaže da svake godine kreiraju preko 300 Doodleova , na raznim jezicima, ali izbjegavaju političke i kontroverzne teme.

“Nastojimo biti inovativni, artistički i da ono što radimo bude za Google prikladno.”

Ideje, dodaje Jennifer Hom, dolaze s raznih strana. Mnoge, kao ideja za interaktivnu izvedbu “buckyballa”, molekule nalik nogometnoj lopti koja sadrži 60 atoma ugljika, rodila se unutar kompanije. “Bilo je njih 10-12 u Googleu, opsjednutih sa ‘buckyballs’”.

Googleova kultura inovacije, opuštene radne sredine u kojoj se rad miješa s igrom, pomaže u kreativnom procesu.

Khris Hom (nije u srodstvu sa Jennifer Hom) radi na animaciji crteža. Kad je počeo raditi s timom, bilo je to u sklopu programa za poticanje inovacije i rasta.

“Počeo sam sa 20 posto vremena na projektu, to je fenomen Googlea, gdje inženjeri kao ja mogu provesti jedan dan tjedno ili 20% svojeg vremena radeći bilo što što sami žele. I tako sam ja malo radio animacije, netko iz Doodle ekipe je to vidio i rekli su mi da to napravim za Googleovu osnovnu stranicu i otada i radim i zabavljam se punom parom.”

Članovi Googleove Doodle ekipe kažu da je nepoštedni humor u njihovoj umjetnosti odraz kulture inovacije i ideje da Google mora biti mjesto koje je i užitak za rad i privlačno za on-line posjetitelje.
XS
SM
MD
LG