Linkovi

Google: Novi korak u zaštiti privatnosti


Kompanija Google je započela s procesom kojim se evropskim gradjanima omogućava da zahtijevaju uklanjanje rezultata njihovih pretraga na Google-ovom pretražvaču, za koje smatraju da ne bi trebali biti dostupni javnosti na internetu. Radi se o rezultatima pretraga koje se na neki način vezuju za privatne živote korisnika Google pretrage.

Ovaj potez Google-a je u skladu s odlukom najvišeg evropskog suda, prema kojoj individue imaju pravo da izbrišu svoje tragove sa Interneta.

Gradjani 32 evropske zemlje sada mogu ispuniti formular dostupan na internetu, u kojem mogu naznačiti šta od svojih pretraga žele da nestane, uz objašnjenje zašto su ti podaci na internetu irelevantni, ostarili ili nepodobni.

Uposlenici kompanije Google medjutim i dalje zadržavaju pravo da odluče je li u interesu opće javnosti zadržati te podatke, ili ih potpuno izbrisati.

Google nije još saopćio koliko vremena treba da se udovolji odredjenom zahtjevu za brisanje linkova, a već je ispunjeno na hiljade takvih zahtjeva gradjana.

Za sada, kažu u Google-u, rezultati individualnih pretraga će se brisati po zahtjevu samo u Evropi. Ostaje da se vidi hoće li sudska odluka dovesti do sličnih akcija drugdje u svijetu.
XS
SM
MD
LG