Linkovi

Neprofitna organizacija Goodwill pomaže useljenicima u traženju posla i razumijevanju kulturoloških razlika


Yafet Deferesu, iz Etiopije, i Perline Rasoanoromalala, s Madagaskara, rade na svojim rezimeima
Yafet Deferesu, iz Etiopije, i Perline Rasoanoromalala, s Madagaskara, rade na svojim rezimeima

Goodwill Industries ima dvije i pol tisuće trgovina širom svijeta, najviše u SAD i Kanadi, ali i u 14 drugih zemalja – na Karibima, u Južnoj Americi i u Aziji

Milijuni Amerikanaca pomažu neprofitnoj organizaciji Goodwill Industries. Doniraju odjeću i obuću, ali i druge predmete – od knjiga i računala pa do kućanskih aparata. Goodwill to prodaje u svojim diskont-trgovinama a zaradu namjenjuje profesionalnoj obuci za siromašne i invalide, kako bi lakše našli posao. Deborah Block otišla je u Arlington u Virginiju gdje u jednom obrazovnom centru Goodwilla pomažu imigrantima.

Yafet Deferesu iz Etiopije i Perline Rasoanoromalala s Madagaskara uče kako se piše curriculum vitae, životopis koji je potreban da bi se pronašao posao. Perline je u Ameriku došla prije pola godine, dok je Yafet ovdje već 30 godina. Yafet je invalid i teško mu je naći radno mjesto. Oboje su nedavno završili tečaj koji polaznike priprema za potragu za poslom.

Perline kaže da je Goodwill izvrsna organizacija jer pomaže useljenicima koji traže posao. Yafet posebno ističe pozitivnu energiju koja ovdje vlada. Perline ima fakultet i na Madagaskaru je radila za jednu američku humanitarnu agenciju, pa bi i ovdje željela raditi sličan posao.

Yafet, koji je nezaposlen već nekoliko godina, želi raditi kao knjigovođa. S njima je radila Lisa Bauer, koja kaže da je sastavljanje životopisa najvažnija stvar u potrazi za poslom: "Životopis se u svakoj zemlji sastavlja na različit način. Onaj koji vas želi zaposliti hoće vidjeti što ste vi do sada postigli. U Americi se od vas traži da se doslovce hvalite, da bi dobili posao. U drugim zemljama se to ne radi tako."

Pozornost se poklanja i drugim razlikama. Na primjer, za vrijeme razgovora s budućim poslodavcem nije dobro prekrižiti ruke. "Nisam znala da se prekrižanje ruku ispred sebe ovdje drugačije gleda. Na Madagaskaru je to znak da nekoga pozorno slušate, ovdje – da ste kao osoba zatvoreni," kaže Perline.

Perline od Goodwilla također dobiva kupone za kupnju odjeće, kako bi i na taj način bila spremna za traženje prikladnog radnog mjesta.

Goodwill Industries ima dvije i pol tisuće trgovina širom svijeta, najviše u SAD i Kanadi, ali i u 14 drugih zemalja – na Karibima, u Južnoj Americi i u Aziji.

Jim Gibbons, direktor ove američke ne-profitne humanitarne organizacije kaže da programi profesionalnog usavršavanja polaznicima nastoje dati realističnu sliku onoga što ih očekuje: "Invalidi, kao i useljenici, trebaju biti ambiciozni u potrazi za poslom. Mi im pružamo informacije i učimo ih kako da budu uspješni."

Perline kaže da je pomoć Goodwilla čini dodatno optimističnom, da će uskoro naći posao koji želi. 'Amerika je zemlja šansi, ja u to čvrsto vjerujem i držim fige da ću biti uspješna' – rekla nam je na kraju posjeta Goodwillu ova useljenica s Madagaskara.

XS
SM
MD
LG