Linkovi

Bolnica Johns Hopkins: Centar za uljepšavanje vraća samopouzdanje pacijentima koji boluju od raka


Kosa i šminka se možda mogu činiti kao površna briga, ali, prema mišljenju stručnjaka, oni mogu imati pozitivan utjecaj na pacijente i njihovu psihu.

Dijagnoza raka ne utječe samo na tijelo, već i na psihu. U salonu za uljepšavanje pri centru za liječenje raka u Baltimoru, pacijenti koji su izgubili kosu zbog kemoterapije, koji imaju promjene na koži ili su imali operaciju uklanjanja dojki, mogu ponovo vratiti svoj normalan izgled. Kosa i šminka se možda mogu činiti kao površna briga, ali, prema mišljenju stručnjaka, oni mogu imati pozitivan utjecaj na pacijente. Novinarka Glasa Amerike June Soh je posjetila Centar za oporavak pri bolnici Johns Hopkins u Baltimoru.

Kozmetičarka Marianne Kelly pruža usluge uljepšavanja pacijentici koja boluje od raka, Gayle Layfield, koja je kosu izgubila usljed kemoterapije.

Kada sebe gledate svaki dan i vidite osobu koja je bolesna, onda i živite život bolesne osobe. Ali kada se pogledate, i kada vidite da, iako imate ozbiljnu bolest, ipak možete izgledati normalno, to vam doista daje samopouzdanje, kaže gospođa Kelly.

Ona je to iskusila u vlastitom životu. Izgubila je sestru tinejdžerku od leukemije. Njena kćerka je dobila dijagnozu iste bolesti sa samo četiri godine, a ubrzo nakon toga Marianne Kelly je dobila dijagnozu benignog tumora na mozgu. Bila je podvrgnuta operaciji mozga koja je trajala 15 sati.

Shvatila sam da na oporavak utječu i druge stvari, osim medicine. Vidljive promjene su mi predstavljale ogroman izazov, a nisam imala nikakvih resursa, priča Marianne.

Ona je stoga osmislila program koji bi pomogao pacijentima koji su prolazili kroz medicinski tretman koji im je uzrokovao fizičke promjene. Ona je započela kao volonter, nudeći besplatne usluge uljepšavanja u jednoj lokalnoj bolnici. A onda, prije 10-tak godina, otvorila je Centar za oporavak i uljepšavanje pri bolnici Johns Hopkins. Od tada je otvorila još 17 centara širom zemlje. Centri također nude kozmetičke proizvode koji su specijalno napravljeni za pacijente koji boluju od raka.

Osjećam se zdravije, sretnije, i to mi daje bolje raspoloženje, kaže pacijentica Gayle Layfield.

Mehran Habibi je onkolog u bolnici Johns Hopkins.

Operacija, kemoterapija, radijacija, to su sve dugi procesi. I u ovoj borbi, pacijenti izgledaju bolje, osjećaju se bolje i jače, i to sve pomaže imunološkom sistemu da se uspjesnije bori protiv raka. Postoji nekoliko istraživanja koja to pokazuju. Osjećaj samopouzdanja je veoma učinkovit u izlječenju, kaže doktor Habibi.

Gayle Layfield ima još jedan razlog zbog kojeg dolazi u centar za uljepšavanje.

Većina pacijenata koji sjede u ovoj stolici su izgubili kosu, i stoga ste među prijateljima. Ovdje se osjećate udobnije, kaže Gayle Layfield.

Margaret Grant je imala operaciju odstranjivanja dojki zbog raka dojke. Ona kaže da su tehnike koje je naučila od Kelly od pomoći. I u centru za uljepšavanje se tako mogu vidjeti brojni osmjesi. Marianne Kelly kaže da je njen cilj dosegnuti do što je moguće većeg broja pacijenata koji boluju od raka, kako bi ponovno na njihova lica vratila osmijeh i samopouzdanje.
Bolnica Johns Hopkins: Centar za uljepsavanje vraca samopouzdanje pacijentima koji boluju od raka
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
XS
SM
MD
LG