Linkovi

Goldman Sachs negira optužbe


Saslušanje u Senatu je pratio veliki broj novinara
Saslušanje u Senatu je pratio veliki broj novinara

Panel američkog Senata istražuje optužbe koje je protiv Goldman Sachsa podigla neovisna Federalna Komisija za financijsku sigurnost tvrdeći da su kompaniji bili važniji vlastiti interesi i profit od njenih klijenata. Zvaničnici kompanije, medjutim, tvrde da nisu radili ništa pogrešno.

Direktori američke najstarije investicijske firme su jučer pred Senatskim komitetom odbacili optužbe da su zavodili ulagače, doprinoseći padu tržišta kuća. Panel američkog senata istražuje optužbe koje je protiv Goldman Sachsa podigla neovisna Federalna Komisija za financijsku sigurnost tvrdeći da su kompaniji bili važniji vlastiti interesi i profit od njenih klijenata. Zvaničnici kompanije, medjutim, tvrde da nisu radili ništa pogrešno.

U sali u kojoj je bilo više novinara nego senatora, direktori Goldman Sachsa su prikazani kao pohlepni trgovci, brokeri koji su za vlastiti interes zanemarili svoje klijente.

Senator Carl Levin
Senator Carl Levin

Predsjednik senatskog komiteta Carl Levin je pitao direktore zašto su nastavili prodavati osiguranja zasnovana na kreditima za kuće, nakon što su u e-mailovima kompanije neke od tih investicija opisane kao smeće, nekada i još slikovitijim jezikom:

"Činjenica da ste prodali stotine miliona takvih ugovora nakon što su vaši ljudi znali da je to bio krajnje loš ugovor. Da li vas imalo grize savjest?"

"Ne sjećam se da smo nakon toga prodali milione takvih ugovora", odgovorio je predstavnik Goldmen Sachsa.

Fabrice Tourre, jedini koji je optužen u Goldman Sachsu
Fabrice Tourre, jedini koji je optužen u Goldman Sachsu

Ali Fabrice Tourre, jedini zvaničnik kompanije optužen od neovisne federalne komisije za promoviranje ulaganja koja su se na kraju pokazala lošim, negira da je radio išta naopako:

"Ja kategorično odbacujem, optužbe i braniću se na sudu protiv lažnih optužbi."

Goldman se brani od optužbi da je manipulirao tržištima tvrdeći da je izgubio 1,2 milijarde dolara kroz investiranja na tržištu kuća.

Goldmanov glavni direktor, Lloyd Blankfein, koji je zadnji svjedočio, kaže da je firma jednostavno djelovala kao kreator tržišta - povezujući kupce i prodavače:

"Mi nismo imali masivne kratkoročne prodaje i nismo se kladili protiv naših klijenata. Prije bih rekao da smo kontrolisali rizik onako kako bi dioničari od nas očekivali."

Senatski komitet tvrdi da je jednogodišnja istraga pokazala da je firma u 2008. godini ostvarila 3,7 milijardi dolara kratkoročnim prodajama - u osnovi kladeći se da će tržište kuća pasti.

Saslušanje koje je trajalo oko 10 sati, dešavalo se u isto vrijeme kada predsjednik Obama i članovi Kongresa pripremaju sprovodjenje reforme ukupnog američkog financijskog sistema.

XS
SM
MD
LG