Linkovi

Godišnjica invazije Rusije na Gruziju: SAD podržavaju narod Gruzije


Gruzijski vojnici odmaraju se na oko 100 kilometara od Tbilisija, 10. augusta 2008.
Gruzijski vojnici odmaraju se na oko 100 kilometara od Tbilisija, 10. augusta 2008.

Na današnji dan prije 14 godina Rusija je izvršila invaziju na suverenu naciju Gruzije.

"Kao i od 2008. godine, sjećamo se poginulih i povrijeđenih od strane ruskih snaga. Decenijama su građani Gruzije u Abhaziji i Južnoj Osetiji živjeli pod ruskom okupacijom, a desetine hiljada ih je raseljeno, proganjano i osiromašeno. Oduzeti su im životi i sredstva za život", stoji u izjavi američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

"Ove godine, ničim izazvana dalja invazija Rusije na Ukrajinu naglašava potrebu da ljudi Gruzije i Ukrajine stoje zajedno u solidarnosti. Narod Gruzije veoma dobro zna kako agresivne akcije Rusije, uključujući dezinformacije, takozvana 'borderizacija' i masovno raseljavanje, izazivaju neopisive teškoće i razaranja", izjavio je Blinken.

Rusija, nastavio je, mora biti odgovorna za obaveze koje je preuzela u okviru primirja iz 2008. – povlačenjem svojih snaga na položaje prije sukoba i omogućavanjem nesmetanog pristupa za isporuku humanitarne pomoći.

"Također, mora da poništi svoje priznanje gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije. Ovo je od suštinskog značaja za stotine hiljada interno raseljenih lica kako bi se bezbjedno i dostojanstveno vratili svojim domovima", navodi državni sekretar SAD i poručuje:"Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci narodu Gruzije koji nastoji da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet i pronađe mirno rješenje za sukob".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG